Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca'nın Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Köyü'nde meydana gelen göçük sonrası oluşan ekokırım üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca soru çönergesidne şu ifadelere yerverdi.

13.02.2024 tarihinde Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Köyü’ndeki meydana gelen maden göçüğünde, siyanürlü liç sahasının çökmesi sonucunda enkaz altında en az 9 maden işçisinin kaldığı ifade edilmektedir. Söz konusu madende göçen kütlenin 10 milyon metreküp olduğu ifade edilirken, söz konusu sahada altın ayrıştırma işinde kullanılan siyanür ve ağır metalin gerek Fırat Nehri’ne gerek yeraltı sularına karışabileceği ifade edilmektedir.


Söz konusu maden sahasında madencilik faaliyeti yürüten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahadaki faaliyetlerinin neden olduğu çevresel yıkımlar daha önce birçok habere konu olmuş, konu defalarca yargıya ve meclis gündemine taşınmıştır. Üstelik bu çevre yıkıcı faaliyetlerin mahiyeti çeşitli soru önergeleriyle bakanlığınıza birçok defa sorulmuştur.
Örneğin söz konusu şirketin 2022 yılının haziran ayında madendeki siyanür taşıyan boru patlayarak İliç Nehri'ne karıştığı basına yansımıştır. Bu olayın ardından madenin ruhsatının bakanlığınızca iptal edilmediği ve bir süre sonra madenin faaliyetlerine devam ettiği görülmektedir.


Öte yandan kimi çevre savunucularının söz konusu şirketin ÇED raporuna defalarca itiraz ettikleri ancak bu itirazların mahkemelerce geri çevrildiği ifade edilmiştir. Bir önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde söz konusu şirketin söz konusu şirketin kapasite arttırımına onay verildiği, kapasite artırımına ilişkin ÇED raporunda madende çökme riski olmadığı ifade edilmiştir. Üstelik basına yansıyan haberlere göre şirketin 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun da silindiği ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

1. Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold maden şirketinin işlettiği maden sahasında meydana gelen çökme sonucunda göçük altında kalan işçi sayısı kaçtır?

2. Söz konusu kazada toprağa ve yeraltı sularına karışması muhtemel siyanür miktarı nedir? Siyanürün yeraltı sularına ve Fırat Nehri’ne karışmasını engellemek için ne gibi önlemler alınmıştır?

Esnafa "Kredi Faizi Güncellemesi" Darbesi Meclis'e Taşındı! Esnafa "Kredi Faizi Güncellemesi" Darbesi Meclis'e Taşındı!


3. Söz konusu şirketin maden sahasını genişletme talebi hangi bilimsel gerekçelere göre olumlu karşılanmış, ÇED raporu hangi gerekçelerle olumlu olarak verilmiştir?

4. Uzmanlara göre siyanürün yeraltı sularına ve Fırat Nehri’ne sızmasının engellenmesinin mümkün olmadığı ifade edilmiş ve topraktaki asitlik artışının toksik elementlerin çözünmesini ve yeraltı-yerüstü sulara bulaşmasını/karışmasını kolaylaştıracağı ifade edilmektedir. Bakanlığınızın bu konuda aldığı bir önlem var mıdır?

Editör: Haber Merkezi