Dünyanın Dört Yanında Filistin İçin Direnen Üniversite Bileşenlerini Selamlıyoruz!

İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği insanlık dışı katliamlar nedeniyle ateşkes ilan edilmesi ve üniversitelerde İsrail’le iş birliği yapan şirketlerin tasfiye edilmesi talebiyle. 17 Nisan 2024 tarihinde ABD’de bulunan Columbia Üniversitesi’nde protestolar başladı.

Üniversite bileşenlerinin demokratik haklarını kullanarak taleplerini yüksek sesle dile getirmeleri ve kampüslerde kamp kurmaları polis şiddetiyle bastırılmak istendi ve protestolar Yale, New York, Teksas, Kaliforniya ve Brown Üniversiteleri başta olmak üzere çok sayıda üniversiteye yayıldı. ABD genelinde 2 binin üzerinde öğrencinin tutuklanmasının ardından ise üniversite bileşenlerinin güçlü ve demokratik tepkileri dünyanın dört yanında karşılık buldu. Fransa, İtalya, İngiltere, Avustralya, Kanada, Hindistan, Kuveyt, Tunus, Lübnan ve Mısır’daki üniversiteler de güçlü protestolara tanıklık etmeye başladı.

Unutulmamalıdır ki üniversiteler siyasi iktidarların ve sermaye çevrelerinin hizmetindeki kurumlar değildir! Üniversiteler demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin, eleştirel aklın, hukukun, sanatın ve felsefenin mekânları olmalıdır! Üniversiteleri susturmak ve üniversite bileşenlerinin demokratik haklarını yok sayarak polis şiddetine başvurmak faşizan yönetimlerin yöntemidir! Bu gerçeği, Türkiye üniversitelerinde yıllardır izlenen politikalardan da çok iyi biliyoruz!

Zulmün efendilerine diz çöktürecek, zorbalığa ve güçlünün hukukuna son verecek, antidemokratik her uygulamayı köklerinden kazıyacak irade üniversitelerin kampüslerinde filizlenmiştir ve filizlenmeye de devam edecektir! Çünkü üniversiteler, ne yapılmak istenirse istensin insanlığın ortak değerlerini yaşatan kurumlardır!

SAYGILI’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR SAYGILI’DAN “KAN DOSTLARINA” TEŞEKKÜR

Bu nedenle Eğitim Sen olarak, insanlık dışı katliamlar karşısında demokratik tepkilerini kullanarak seslerini yükselten tüm üniversite bileşenlerini selamlıyor ve dayanışmamızı iletiyoruz. Protestoları polis şiddetiyle bastırmak isteyen, üniversitelerin kurumsal özerkliğini yok sayan, öğrencileri tutuklatan, akademik özgürlüğü ortadan kaldırarak akademisyenlere ters kelepçe taktıran ve en önemlisi hakikate kelepçe vurabileceğini sanan tüm üniversite yönetimlerini ve hükümetleri ise kınıyoruz. İşlerine geldiğinde demokrasi savunuculuğu yapıp, gelmediğinde ise en faşizan yöntemlere başvuran tüm siyasi iktidarlar tarihin karanlık sayfalarında hak ettikleri yeri alana kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz!  

Editör: Haber Merkezi