IFJ, 2023'te yüz yirmi gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü söylüyor
 

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) 31 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, 2023 yılında 11'i kadın olmak üzere 120 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü.

3. Uluslararası 3D (Dinleme, Diyalog, Dayanışma) Gençlik Festivali Eskişehir'de Coşkuyla Gerçekleşti 3. Uluslararası 3D (Dinleme, Diyalog, Dayanışma) Gençlik Festivali Eskişehir'de Coşkuyla Gerçekleşti

8 Aralık BM İnsan Hakları Günü öncesinde öldürülen gazetecilerin 94 cinayeti belgeleyen ilk listesini yayınlayan IFJ, son artışın Gazze savaşındaki ek ölümlerin yanı sıra diğer cinayetlerin federasyona bildirilmesinin sonucu olduğunu söylüyor.

“ Bugün düşüncelerimiz gazetecilerin aileleri ve dünya çapındaki haber merkezlerinde, sadece işlerini yaptıkları için öldürülen meslektaşlarının yasını tutan meslektaşlarımızla ilgili. Gazetecilere hiçbir haberin hayatlarından değerli olmadığını her zaman hatırlatsak da, haberlerin üstünü kapatmak ve kamuoyunun haber alma hakkını kısıtlamak için kasıtlı olarak hedef alındıkları pek çok durumla karşılaşıyoruz. Vatandaşların gerektiği gibi bilgilendirilmesi demokratik bir hakkıdır; Gazetecilerin bağımsız haber yapmaları için korunmasını sağlamak hükümetlerin sorumluluğundadır. Bu yılın ölümcül rakamları, devletleri gazetecilerin güvenliğini ve bağımsızlığını korumaya yönelik temel mekanizmaları benimsemeye zorlayan uluslararası bağlayıcı bir araca ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu gösteriyor ” dedi IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger.

Federasyon, bu yıl dünya çapında öldürülen gazetecilerin ve medya çalışanlarının yüzde 68'inin Gazze çatışmasında öldürüldüğünü kaydediyor.

Ortadoğu'da Gazze'deki savaş sonucunda 75 Filistinli, 4 İsrailli, 3 Lübnanlı gazeteci, Suriye'de ise 3 medya çalışanı öldürüldü.

Asya-Pasifik bölgesinde Hindistan (3), Afganistan (2), Filipinler (2), Bangladeş (2), Pakistan (2) ve Çin'de (1) olmak üzere 12 gazeteci öldürüldü.

Kuzey ve Güney Amerika'da 2023'te on gazeteci öldürüldü: üç Meksikalı, bir Paraguaylı, üç Guatemalalı, bir Kolombiyalı, bir Honduraslı ve bir Amerikalı.

Afrika'da IFJ, Kamerun (2), Sudan (1), Lesotho (1), Mali (1), Somali (1), Mozambik (1), Nijerya'da (1) tam olarak soruşturulamayan sekiz cinayetten üzüntü duymaktadır. bugüne kadar Ruanda'da bir kaza sonucu cinayet yaşandı.

Avrupa'da, Ukrayna savaşında Ukraynalı (1), Rus (1) ve Fransız (1) olmak üzere üç gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü; Arnavutluk'ta ise bir medya çalışanı öldürüldü.

IFJ, dünya hükümetlerini gazetecilerin güvenliğini ve bağımsızlığını korumaya yönelik uluslararası bağlayıcı bir Sözleşmeyi hızla kabul etmeye çağırıyor. IFJ teklifinin tam metnini buradan okuyun .

Öldürülen gazetecilerin tam listesine talep üzerine ulaşılabilir: iletiş[email protected]

Editör: Haber Merkezi