Güney Lübnan'daki gönüllüler, deniz yaşamını tehlikeye atabilecek bir petrol sızıntısının ardından sahillerden katranı çıkarmaya başlıyor.

Lübnanlılar, petrol sızıntısının ülkenin güney kesimindeki büyük kıyı şeridinde katran birikmesinden sonra Cumartesi günü plajları temizlemeye başladı.

Bir haftadan daha uzun bir süre önce meydana gelen bir fırtına, görünüşe göre İsrail kıyılarındaki bir petrol tankerinden sızan tonlarca yapışkan, siyah maddeyi komşu İsrail'deki sahillere yönlendirdi.

Birkaç gün içinde sızıntı güney Lübnan'a yayıldı; burada katranla kirlenmiş sahil yığınları sınır kasabası Naqura'dan güneydeki Tire şehrine kadar uzanıyordu.

Gençlik derneklerinden gönüllüler, geçtiğimiz hafta İsrail'in kuzey kıyı şeridini ıslatan ve komşu Lübnan sahillerinin bazı kısımlarına ulaşan açık deniz petrol sızıntısının ardından 27 Şubat 2021'de Lübnan'ın güneyindeki Tire kentinde kirlenmiş bir plajı temizliyor [Mahmoud Zayyat / AFP]

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in en büyük çevre felaketi olarak nitelendirilen ülkenin kıyı şeridini temizlemek için yaklaşık 14 milyon dolar ayrıldığını söyledi.

https://www.habereguven.com/israil-son-yillardaki-en-buyuk-petrol-sizintisi-ile-mucadele-ediyor/

Lübnan'da, ülkenin kalan son kumlu plajlarından biri ve nesli tükenmekte olan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları için önemli bir yuvalama alanı olan Tire Coast Doğa Koruma Alanı'nın yönetimi, sızıntının bölgedeki deniz yaşamını ve biyolojik çeşitliliği tehlikeye atabileceğini söyledi.

Rezerv müdürü Mouin Hamze gazetecilere verdiği demeçte, temizlik operasyonunun en az 15 gün süreceğini söyledi.

“Rezerv sahilinden başlayarak zift lekelerini kaldırmaya başlayacağız ve temizlik operasyonuna yüzlerce gönüllü yardımcı olacak” dedi.

“Doğa rezervi, yüzde 90'ı kumun altına gizlenmiş olan yaklaşık 2 ton katrandan muzdariptir” diye ekledi.

Verilen bilgiye göre, korunan bölge plajın 3,8 kilometrekaresini (neredeyse 1,5 mil kare) ve bitişik deniz sularını kapsıyor.

Rezerv, 2012 yılında Akdeniz Önemi Özel Koruma Alanları'na dahil edilmiştir.

Hamze daha önce, kirliliğin Lübnan kıyılarında üç aya kadar yıkanmaya devam edebileceğini söylemişti.

Dronların kullanıldığı alanla ilgili bir araştırma henüz tamamlanmadı, ancak hasarın güneyde çok fazla olduğunu, hatta katranın başkent Beyrut'un daha kuzeyindeki sahile bile indiğini söyledi.

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü (UNIFIL) sözcüsü Andrea Tenenti, DPA haber ajansına yaptığı açıklamada, UNIFIL'in Lübnan'ın bir petrol sızıntısı tehdidine karşı koymasına yardımcı olacak yollar üzerinde çalıştığını söyledi.

“Mevcut yeteneklerimiz ve ekipmanlarımız dahilinde hangi yardımın sağlanabileceğini görmek için yerel yetkililer UNIFIL ile temasa geçti. Nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek için bu talepleri inceliyoruz ”dedi.

Editör: TE Bilisim