İsrail, İran'ın saldırılarını görüşmek üzere BMGK'yi acil toplantıya çağırdı İsrail, İran'ın saldırılarını görüşmek üzere BMGK'yi acil toplantıya çağırdı

BM'nin üst düzey insan hakları yetkilisi Cuma günü, askeri rejimin azınlık Müslüman Rohingya topluluğunun üyelerini saflarına katılmaya zorladığı yönündeki raporların ortasında, Myanmar'ın Rakhine eyaletinde cunta ve muhalif güçler arasında artan şiddet konusunda alarma geçti.

Rakhine, 2017 yılında ordunun Rohingyalara karşı acımasız bir baskı uyguladığı yerdi ; bu durum yaklaşık 10.000 erkek, kadın ve yeni doğmuş bebeğin öldürülmesine ve yaklaşık 750.000 topluluk üyesinin göçüne yol açtı; bunların çoğu komşu Bangladeş'teki mülteci kamplarında çürümeye devam ediyor. .

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Rakhine eyaleti bir kez daha birden fazla aktörün dahil olduğu bir savaş alanına dönüştü ve siviller ağır bir bedel ödüyor; Rohingyalar özellikle risk altında " dedi .

“Özellikle rahatsız edici olan şey, 2017 yılında Rohingyaların tek bir grup tarafından hedef alınmasına rağmen, şu anda kendilerini öldürme konusunda sicili olan iki silahlı grup arasında sıkışıp kalmış olmalarıdır . Rohingyaların yeniden hedef alınmasına izin vermemeliyiz” dedi.

Yaygın mücadele

Ordu ile Arakan Ordusu (AA) arasında geçen Kasım ayında bir yıldır süren gayri resmi ateşkesin bozulması, Rakhine'nin 17 ilçesinden 15'inde çatışmalara yol açtı.

Ordunun eyaletin kuzey ve orta kesimlerinde AA'ya toprak kaybetmesi Buthidaung ve Maungdaw ilçelerinde çatışmaların yoğunlaşmasına yol açarak eyalet başkenti Sittwe için potansiyel bir savaşa zemin hazırladı.

Bu bölgelerde büyük Rohingya nüfusunun varlığı sivillerin karşılaştığı riskleri daha da artırıyor.

Ordu tarafından zorunlu askerlik

Bay Türk, " Yenilgiyle karşı karşıya kalan ordu, aşırı derecede zorla askere almaya, rüşvet vermeye ve Rohingyaları kendi saflarına katılmaya zorlamaya başladı " dedi.

"Altı yıl önceki korkunç olaylar ve Rohingyalara karşı vatandaşlığın reddi de dahil olmak üzere süregelen aşırı ayrımcılık göz önüne alındığında, bu şekilde hedef alınmaları vicdansızlıktır".

Raporlar ayrıca hem Rohingya hem de etnik Rakhine köylülerinin birbirlerinin evlerini ve köylerini yakmaya zorlandığını, bunun da gerilim ve şiddeti artırdığını öne sürüyor.

OHCHR, eyalet genelindeki iletişim kesintisi nedeniyle karmaşık hale gelen bir görev olan raporları doğrulamaya çalışıyor.

Alarm zilleri çalıyor

Yüksek Komiser aynı zamanda yaygın dezenformasyon ve propagandaya da değinerek, sözde "İslami teröristlerin" Hinduları ve Budistleri rehin aldığı iddialarına dikkat çekti.

" Bu , 2012'de toplumsal şiddeti ve 2017'de Rohingyalara yönelik korkunç saldırıları körükleyen nefret dolu anlatının aynısıydı " dedi.

"Myanmar ordusu ve ilgili silahlı gruplar üzerinde etkisi olan ülkeler, Arakan eyaletindeki tüm sivilleri korumak ve Rohingyalara yönelik yeni bir korkunç zulmü önlemek için hemen harekete geçmelidir" diye çağrıda bulundu.

Editör: Haber Merkezi