Belgin Işık; "Sermaye medyasıyla, valisiyle, müftüsüyle, partileriyle, kolluk güçleriyle bir cephe oluşturarak işçilerin mücadelesini bastırmak için harekete geçtiler."

KESK Adana Şubeler Platformu'nun Çağrısıyla Optimum'da Bulunan Levi's Önünde Emek ve Demokrasi Güçleri ÖZAK Tekstil İşçilerine Destek Açıklaması Yaptı.

Açılış konuşmasını EMEP İl Yöneticisi Av. Tugay Bek gerçekleştirdi.

KESK Adana Şubeler Platformu adına SES Şube Eş Başkanı Belgin Işık;

"Türkiye rahatsız, emeği yağmalanan işçiler, emekçiler daha rahatsız!

Urfa'da, ÖZAK Tekstil Fabrikası önünde, işçilerin sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için başlattıkları direniş 27'inci gününde" dedi.

Işık sözlerine şu şekilde devam etti;

27 gündür eylem yapan işçilere jandarma beş kez sert müdahalede bulundu. Müdahalelerde, işçilere cop ve gaz kullanıldı, tazyikli su sıkıldı, işçiler gözaltına alındı, işçilerin toplanmalarına izin verilmedi, bölgeye çıkan cadde ve sokaklar demir bariyerlerle kapatıldı. Valisinden jandarmasına, müftüsünden medyasına resmi organlar mücadele eden, hakkını arayan işçinin karşısında oldu.

WhatsApp Görsel 2023-12-23 saat 14.03.37_f19d3564

Urfa 1'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve yaklaşık 700 çalışanı olan ÖZAK Tekstil Fabrikasındaki 450 işçi, bağlı oldukları sendika olan Hak-İş/Öz İplik İş’ten istifa edip, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'na (BİRTEK-SEN) geçti.

Bunun üzerine fabrika yönetimi 7 çalışanını işten çıkardı.

Arkadaşlarının sendika değişikliği nedeniyle işten çıkarılmasına tepki gösteren diğer işçiler, 27 Kasım'da iş bıraktı.

İşçiler, fabrikada yaşadıkları baskı, tehdit, mobbing ve kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi için, iş bırakarak fiili bir direniş başlattılar. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları, iş güvencesi, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğü için ayağa kalktılar. Günlerdir demokratik direnme haklarını kullanarak mücadelelerini sürdürüyorlar.

WhatsApp Görsel 2023-12-23 saat 14.03.38_7460e452

Sermaye medyasıyla, valisiyle, müftüsüyle, partileriyle, kolluk güçleriyle bir cephe oluşturarak işçilerin mücadelesini bastırmak için harekete geçtiler. Önce Urfa Valisi İl çapında bütün eylem ve etkinlikleri yasakladı, yetmedi fabrika önüne giden işçileri jandarma zor kullanarak biber gazı, coplarla saldırıp işçi ve sendika yöneticilerini gözaltına alarak işçilerin direnişini kırmak istediler. Ancak bu acımasız saldırıyı gören fabrikada çalışan sınıf kardeşleri de patronların engellemelerine rağmen dışardaki direnişe katılarak mücadeleyi daha da büyüttüler.

ÖZAK işçisinin kazanmasından korktular; patrona ve işbirlikçi sendikalara karşı kazanırlarsa direnişin bütün fabrikalara, atölyelere yayılacağından korktular;  sömürü ve rant düzenlerinin bozulacağından korktular; ücretlerin gerçek enflasyon üzerinden hesaplanacağından korktular; işçi grevlerinin yasaklanamayacağından korktular; kazanırlarsa emeği, işçiyi, hayvanı, kentleri, dereleri, zeytinleri, ormanları yağma ve talan edemeyeceklerinden korktular; işçiler emekçiler birlik olursa istedikleri gibi yönetemeyeceklerinden korktular. Korktukları içindir, patronu, valisi, jandarması, yandaş medyası ve müftüsünün birlik olması. ÖZAK işçisini yalnızlaştırarak, direnişlerini kırmak istemesi.

WhatsApp Görsel 2023-12-23 saat 14.03.39_b0b4058a

ÖZAK Tekstil işçilerinin talepleri talebimizdir.

-İşçilere insan onuruna yaraşır ücret verilsin,

-İşçiler güvenli ortamda güvenceli çalışsın,

-İşçilerin çalışma koşulları iyileştirilsin,

-İşten çıkarılan ÖZAK Tekstil İşçileri işlerine döndürülsün,

-Eylemde geçen günlerin ücretleri ödensin,

DİSK AR; Çalışabilir 65,7 milyon kişinin sadece 22,5 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda! DİSK AR; Çalışabilir 65,7 milyon kişinin sadece 22,5 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda!

-Sendika değiştirme baskısı son bulsun,

-Sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğü hakkı tanınsın.

ÖZAK işçisi kazanırsa tüm emekçiler kazanacak. Yaşasın iş ekmek, özgürlük mücadelesi. Tüm emek ve demokrasi güçlerini ÖZAK işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.

Özak Tekstil İşçileri patronun kölesi olmayacak!

                                                                          23.12.2023

                                                            

Editör: Haber Merkezi