Adana’da DEM Parti Newroz Kutlamasında Siyasal Mesajlar Verdi

Adana halkı "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla sabah saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'na  aktı. 7'den 70'e binlerce kişinin katıldığı kutlamada özellikle kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti.

Birçok kişi kiras-fîstan ve şal-şepik elbiselerle kutlamalara katıldı.

Adana'da “Şimdi özgürlük zamanı, ayağa kalk” sloganı ile Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosunda gerçekleştirilen Newroz'a gelen binlerce yurttaş baskı ve savaşlara karşı barış talep etti.

Mitingin başlama saatinde binlerce insan toplandı. İki ayrı noktada oluşturulan arama noktası nedeni ile alana girişlerde yığılmalar oldu. Yurttaşlar işkenceye dönüşen yığılmaya tepki gösterdi. Newroz’da HDP, HDK, EMEP, Halkevleri, TİP, TÖP, SYKP, ESP, DBP, TJA, İHD, Barış Anneleri Meclisi, Mücadele Birliği yer aldı. Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan Newroz kutlamasında Şerzat ve Koma Aryen ile yerel sanatçılar sahne aldı.

Newroz Tertip Komitesi adına Yaşar Demir, DEM Parti İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Seyfettin Aydemir, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz birer konuşmalar yaptılar.

Adalet Nöbeti'ni sürdüren Barış Anneleri ve tutsak yakınları, eylemlerini Newroz alanına taşıdı. Alanda sık sık "Be Serok jiyan nabe", "Biji berxwedana zindana" ve "jin jiyan azadi" sloganları atılarak, cezaevlerindeki tutsaklar için özgürlük talep edildi.

"Özgürlük Halayına" duran gençler, direnişteki tutsaklara "Özgürlük mahkumları" şarkısını seslendirdi. Barış Anneleri'nin Botan'a özgü karşılıklı söyledikleri klamlar uzun süre hayranlık ile izlendi. Gençler, kutlamanın yapıldığı alana "Bi jin jîyan azadî ye ber bi azadiyê ve" pankartını astı.

Final’de 23 Nisan Coşkusu Final’de 23 Nisan Coşkusu

2017 yılında Amed Newroz'unda katledilen Kemal Kurkut anısına "Sen baharın açmamış çiçeğisin Kemal" yazılı pankart açıldı. Kutlamalara katılan gençlerin; yüzlerini sarı yeşil ve  kırmızı renklere boyaması renkli görüntüler oluşturdu. Gençler, "Herdem Kurdî herdem Kurdî" yazılı dövizleri taşıdı.

Whatsapp Image 2024 03 24 At 16.31.10

'SAVAŞA DEĞİL BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR'

Saygı duruşu sırasında kitle hep bir ağızdan "Çarxa Şoreşe Marşı" okudu sloganı attı.  HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, halkın, cezaevinde bulunan tutsakların Newroz'unu kutlarken, bu esnada kitle hep bir ağızdan sloganı attı. Polisin engelleme girişimlerine tepki gösteren Demir, halkın Newroz'unu ve coşkusunu hiç kimsenin engelleyemeceğini belirtti. Ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Demir, tecridin hiçbir yasalda ve hukukta yerinin olmadığını vurguladı. Kürt halkının teslim alınamayacağını belirten Demir, bu ülkeye barışın gelmesi için iktidarın Abdullah Öcalan ile görüşmek zorunda olup, barışın anahtarının İmralı'da tecrit altında olan Abdullah Öcalan olduğunu söyledi. Türkiye'nin savaşa değil barışa ihtiyacının olduğunu aktaran Demir, bunun tek yolunun İmralı tecridinin ortadan kaldırılarak, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşulmasıyla sağlanacağının dile getirdi.31 Mart yerel seçimlerine dikkat çeken Demir, barış ve eşitlik bir yaşam mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Whatsapp Image 2024 03 24 At 16.31.10 (2)

BARIŞ TALEBİYLE NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Demir'in konuşması ardından ise Barış Anneleri, Adalet Nöbeti'nde yer alanlar ve DEM Partililer, Newroz ateşini alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde  barışa vesile olma dileğiyle yaktı.  Barış Anneleri adına Raife Akın, tutsakların ve halkın Newroz'unu kutladı. Tecridi kabul etmediklerini ifade eden Akın, barışın elçisinin bir an önce fiziki özgürlüğünün sağlanmasını istedi. Barış Annesi Şemsa Bağdu ise bu ülkeye barışın anca Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile geleceğini dile getirdi.

Whatsapp Image 2024 03 24 At 13.39.09

ADANA'DA KENDİNİZE YANİ DEM PARTİ'YE OY VERİN

Adana Tertip Komitesi Eşbaşkanı Yaşar Demir, kitleyi selamlayarak,  Newroz'unu kutladı. DEM Parti Adana İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Seyfettin Aydemir de kitlenin Newrozu'nu kutladı. DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz, tü halkın Newroz'unu kutladı. Kadınların savaş değil barış istediğini ifade eden Çınar, barışın anahtarının İmralı olduğunu söyledi. Adana'da DEM Parti ile seçime gittiklerini ve tüm halkın iradelerine sahip çıkmaya çağıran Çınar, 31 Mart'ta tekçi, rantçı ve talancı sistemi sandığa gömeceklerini ifade etti. Güleryüz ise iki bayram yaşayacaklarını dile getirerek, CHP ile bir ittifaklarının olmadığını söyleyerek, halkın iradesine sahip çıkmaya çağırdı. Ne CHP ne AKP ne de diğer partilerle hiçbir şekilde ittifaklarının olmadığına dikkat çeken Güleryüz, halkla ittifaklarının olduğunu belirterek, halkın 31 Mart'ta DEM Parti'ye oy vermeye çağırdı.

Son olarak konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Abdullah Öcalan'ın görüşmelerinden derlenen yazıyı okudu. Newroz kutlaması sanatçılar yerel sanatçılar, Koma Aryen ve Şerzat'ın  sahne alması ile devam etti.

Editör: Haber Merkezi