Çukurova Üniversitesinde İlk Kez, Tescillenen Patent Ticarileştirildi

Üniversite-Sanayi İşbirliği Konusunda Bir İlk

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kuvvetli’nin buluşçu olduğu “Monte Edilebilir Skuter Güvenlik Ekipmanı” konulu tescil alan patenti, Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri AŞ (BinBin) tarafından devir alınarak ticarileştirildi. Bu yönüyle Çukurova Üniversitesinde ticarileşen ilk patentin devir sözleşmesi Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ile BinBin AŞ Yöneticilerinden Mümtaz Birpınar tarafından imzalandı.

Mikro mobilite, son dönemde hızla popülerleşen ve özellikle büyük kentlerde yakın mesafe taşımacılığında yer alan konu başlıklarından birisi. Mikro mobilitenin en önemli ürünlerinden biri ise skuterle yapılan yolculuklar.

Skuter Kullanımında Özel Güvenlik Ekipmanı İhtiyacı

TÜİK tarafından yayımlanan ölümlü ya da yaralanmalı kaza istatistiklerine göre geçen yıl 1840 Elektrikli skuter (e-scooter) kazası olmuş ve bu kazalarda ne yazık ki 1554 sürücü yaralanırken 8 sürücü vefat etmiştir. Bu durum, skuter kullanımına özel güvenlik ekipmanı ihtiyacı doğurmuş ve Çukurova Üniversitesinin de aralarında bulunduğu dört üniversiteden araştırmacılar tarafından konu ile ilgili bir ekipman geliştirilerek patentlendi. Hem pratik bir şekilde güvenlik sağlayacak, hem akıllı ve hem de hijyenik olan ürünle birlikte daha güvenli skuter yolculuklarının mümkün olması hedefleniyor.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kuvvetli’nin buluşçu olduğu “Monte Edilebilir Skuter Güvenlik Ekipmanı” konulu tescil alan patenti, BinBin tarafından devir alınarak ticarileştirildi.

Çukurova Üniversitesinde ilk kez, tescillenen patentin ticarileştirildiği ve skuter kaynaklı kazalardaki kayıpların azalmasının amaçlandığı patentin devir sözleşmesi Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ile BinBin AŞ. Yönerticilerinden Mümtaz Birpınar tarafından imzalandı.

Öğretmenler, Katledilen İbrahim Oktugan İçin Bugün Ülke Genelinde İş Bırakıyor Öğretmenler, Katledilen İbrahim Oktugan İçin Bugün Ülke Genelinde İş Bırakıyor

Prof. Dr. Tuncel, Çukurova Teknokent bünyesinde yer alan Teknoloji Transfer Ofisi’nin Üniversite-Sanayi işbirliğinin artırılması noktasında, sanayinin ihtiyaç duyduğu yeniliklerle Çukurova Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. Prof. Dr. Tuncel, emeği geçenleri kutladı.

Editör: Haber Merkezi