KESK Adana Şubeler Platformu; İnsanca bir yaşamı direne direne kazanacağız! KESK Adana Şubeler Platformu; İnsanca bir yaşamı direne direne kazanacağız!

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı. Öte yandan Beşiktaş, Okmeydanı ve Şişli'den Taksim’e çıkmaya çalışan gruplara polis müdahale etti, gözaltılar var. İşte İstanbul'daki 1 Mayıs önlemleri ve kutlamaların yapılacağı yerlerdeki son durum...

1 Mayıs’ın Taksim’e kutlanmak istenmesi üzerine İstanbul Valiliği, Taksim Meydanı’na çıkan bütün yolları kapatırken, Taksim Meydanı’na çıkmak isteyenler, polis saldırısıyla gözaltına alınıyor. Öte yandan Saraçhane’de binlerce kişi yürüyüş için hazırlanıyor

Cxxxwzcx

İstanbul Valiliği’nin kararı ile Taksim Meydanı, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs kutlamalarına kapatıldı.

Taksim Meydanı’nın yanı sıra Taksim Meydanı’na çıkan yollar da sabah erken saatlerde trafiğe kapatıldı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe’de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı.

Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy’de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi.

Karayolunda saat 04.00’te, deniz ve raylı sistem ulaşımda ise 05.30 itibariyle kısıtlama başladı.

Saraçhane’de toplanmalar başladı

1 Mayıs için kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane’de toplanmaya başladı. Alana girmek isteyen yurttaşlar üst aramasından geçirildi. Saraçhane’ye giden yollar abluka altına alındı.

Valiliğin kararıyla yasaklanan Taksim Meydanı’na yürüyüş noktaları ise bariyerler ve TOMA araçlarıyla kapatıldı.

Taksim Meydanı’na çıkmak isteyenlere gözaltı

Öte yandan Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen Gençlik Komiteleri polis saldırısıyla gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen en az 18 kişinin gözaltına alındığı bilgisi edinildi.

“1 Mayıs alanı Taksim Meydanı” ve “Biji Yek Gulan” sloganlarıyla Taksim’e yürüyen Mücadele Birliği okuru iki kişi ile Mücadele Birliği muhabiri Serpil Ünal ise ters kelepçe takılarak işkence ile gözaltına alındı.

Dolapdere’den Taksim’e yürüyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, polis tarafından işkence edilerek gözaltına alındı.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) ve Gençlik Meclisleri “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla Şişli’den Taksim’e yürürken polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Şişli Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Alınteri, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), SGDF ve Polen Ekoloji Kolektifi üyeleri gözaltına alındı. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve İl l Başkanı Deniz Aktaş da gözaltına alınanlar arasında. Yine Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen Devrimci Parti üyesi 4 kişinin de gözaltına alındığı bilgisi edinildi.

Polis saldırılarına rağmen birçok kişi farklı noktalardan Taksim Meydanı’na girmeye çalışıyor. İktidarın ise Taksim korkusu devam ediyor. Trafik polisleri de çevik kuvvet olarak alana çıktı.

ŞİŞLİ'DE POLİS MÜDAHALESİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak için Taksim’e çıkmaya çalışan yaklaşık 10 kişilik SODAP ve Gençlik Meclisleri üyesi grup Şişli'de polis ekipleri tarafından durduruldu. Sloganlar atan grup üyeleri gözaltına alındı.

BEŞİKTAŞ VE OKMEYDANI'NDA POLİS MÜDAHALESİ

Okmeydanı'nda sloganlar atarak yürüyen gruba polis müdahale etti. Gözaltılar var. Beşiktaş'tan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. Pankart açıp slogan atarak yürüyen grup, gözaltına alındı.

KAZANCI YOKUŞU'NDA 1 MAYIS ANMA PROGRAMI

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'nda anma programı gerçekleştirdi. Anıtın bulunduğu alana karanfil bırakan Arslan, “HAK-İŞ olarak her yıl bu meydanda, bu yokuşta, 1 Mayıs'ta kaybettiğimiz kardeşlerimizi anmak, onlara yapılanların hesabının sorulmasını bir kez daha hatırlatmak üzere buraya geliyoruz. Katillerin bulunması, yargı önünde hesap vermesi sağlanana kadar bu ısrarımızı devam ettireceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi