Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.  Metin SARICAN Kimdir?

Metin SARICAN:  İstanbul Üsküdar da doğdum. 4 kardeşin en küçüğüyüm. İşletme mezunuyum ama sadece diploma olması dışında bir fonksiyonu yok. 30 YILI aşkın müzik ile uğraşıyorum.

Betül FIRAT: Müziğe nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?

Metin SARICAN:  Klasik bir cümle olacak ama gerçekten 3 yaşından beri şarkı söylüyorum. Dünyaya gözümü açtığımın bilincine vardığım andan itibaren, müziğe karşı olan tutkum o kadar güçlü bir his ki, engelleyemedim kendimi.

 Screenshot 20231221 221431

Betül FIRAT:  Müzisyen olarak bu alanla ilgili ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir? 

Metin SARICAN: Müziğe karşı tutkum vardı ama yeteneğimi fark etmem biraz daha büyüyünce oldu. İlkokul dan Liseye kadar okulun en popüler öğrencisiydim. Önemli günler, bayramlar v. s.. Hep sahneye çıkarttılar.. İlk enstrüman çalmayı orta okul zamanı öğrenmeye başladım. Şu an profesyonel piyano, ve bütün klavyeli sazları çalıyorum. Çok sevdiğim bir enstrüman olduğu için Keman öğrenmeye de yeni başladım. Hep istiyordum ama zaman bulamadım bir türlü.

Enstrüman ile birlikte zamanla beste yeteneğimi de keşfettim. İlk eserimi askerde yaptım. Askerde de ORDUEVİ 'nde sanatçı olarak görevimi yaptığım için müzik beste yapmak için çok fırsatım oldu. Ve döndüğümde bir sanatçı dostumuzun albümünde klip şarkısı olarak yayınlandı. (BAHRİ TURAN... AĞLAYACAKSIN). Ayrıca askerde de oldukça popüler oldum. Hem asker arkadaşlarım hem komutanlarım tarafından çok beğenildim ve hatta bulunduğum il BİTLİS de çevredeki halk tarafından da büyük bir hayran kitlem oluştu… Bunun sebebi yaz aylarında orduevi bahçesinde açık havada yaptığım konserlerdi. Bu gerçekten inanılmaz mutluluk verici bir şey. Daha da ilginç olanı, görev yaptığım arkadaşlar için hatıra amacıyla çalıp söylediğim kasetler vardı.. ( 1996 yılı olduğu için o zamanlar kaset var tabi). Neyse o kasetler bir şekilde çarşıdaki kasetçi dükkanına kadar ulaşmış.. Çarşıda gezerken bangır bangır beni çalıyor. Sonra öğrendim ki adam bunları kopyalayıp satıyormuş. Yani ilk albümüm korsan olarak çıktı diyebiliriz.

 

Betül FIRAT:  Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Metin SARICAN: Ailemde bu işi profesyonel olarak yapan yok. Fakat yetenekleri en az benim kadar var. Babam dan geliyor bu özellik.

 

Betül FIRAT:  Sizin için en önemli olan eseriniz hangisidir?

Metin SARICAN: Profesyonel olarak ilk albümüm 2002 yılında Şahin Özer müzik tarafından yapıldı. Ardından belirli aralıklarla single çalışmalarım oldu ve yapmaya devam ediyorum. Sahne çalışmaları ve konserlerde aynı şekilde devam ediyor.

 

Betül FIRAT: Bir müzisyen sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Metin SARICAN: Yaptığım her eser benim için çok değerlidir. Ayrım yapmıyorum. Fakat sürekli olarak geliştirmeye çalışıyorum. Klişe işler olmaması için yeni şeyler deniyorum.

Bir müzisyenin sanatını icra etmesi ile herhangi bir meslek arasında tek fark biz yeteneğimiz ve duygularımızla bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Ama her ne meslek yaparsan yap bana göre disiplin ve ciddiyet çok önemlidir.

 

Betül FIRAT:  Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Metin SARICAN: Kitap okumayı çok severim... Teknoloji bu kadar ilerlemesine rağmen ben yine de kitap kokusunu hissetmek istiyorum. O yüzden e_kitap kesinlikle almam... Orijinal satın alırım. En son okuduğum kitap ( Adam Fawer... OLASILIKSIZ).

 

Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Metin SARICAN: Benim çocukluğum kahramanları BARIŞ Manço ve ZEKİ Müren’dir. Onların şarkılarıyla büyüdüm... Günümüzde Sezen Aksu müthiş bir yorumcu ve besteci olduğunu düşünüyorum.

 

Betül FIRAT: İyi bir müzisyen olmanın için bir formül var mıdır? Sanatçı olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Metin SARICAN: Müzisyenlik sonradan olan bir şey değildir. Yeteneğin ya vardır ya da yoktur.. Var ise çalışma ve disiplin ile bunu geliştirebilirsiniz.

 

Betül FIRAT: Gençlerimizi müziğe kazandırmak için neler yapılabilir?

Metin SARICAN: Gençler sadece müzik değil sanatın her anlamında yeteneği doğrultusunda desteklenmeli. Fakat günümüzde sanat ile popülerlik kavramları karışmış durumda. Bu çok üzücü. Gençlerin bilinçlenmesi gerekiyor. Bu da küçük yaşta eğitimden geçiyor.

 

Betül FIRAT: Sizin eserlerinizi görmek isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Metin SARICAN: Şarkılarımı dinlemek isteyen müzikseverler sadece adımı Google yazmaları yeterli. Bütün dijital platformlarda bulunuyor.

 

Betül FIRAT:  Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

Metin SARICAN: Öncelikle size ve okurlarınıza teşekkür ediyorum. Herkese sağlık diliyorum. Gerisi bir şekilde hallolur. Sevgi ve selamlar.