Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tarikatlarla yapılan protokolleri savunan skandal açıklaması nedeniyle sorulmasına ihtiyaç duyulan sorularla ilgili önerge verdi.

Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, önergede şu ifadelere yer verdi.

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmüş ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 17.12.2023 tarihinde Genel Kurul’da konuyla ilgili bir konuşma gerçekleştirmiştir. Milli Eğitim Bakanı, “tarikat, cemaat” denen yapıların bakanlık tarafından STK (Sivil Toplum Kuruluşu) olarak ifade edildiğini ve işbu yapılarla eğitimde iş birliği öngörülen toplam 10 protokolün imzalandığını ifade etmiştir. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in zabıt altında bulunan sözleri şu şekildedir: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 yılı itibariyle geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bu protokollerden bin 167 tanesi resmi kurumlarla, 550 tanesi STK'larla, 986 tanesi ise TEMA'dan Kızılay'a bir sürü STK'yla. Bunların içerisinde sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ben bu protokollerle bize destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla protokol yapmaya da devam edeceğiz. Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor. Onlardan siz bunun için rahatsızsınız. Ben o STK'larla protokol imzalamaya devam edeceğim. Çocuklarımın dağa çıkmaması için sizin insan kaynağınıza, insan yetiştirmemek için buna devam edeceğim."

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ÇEDES adlı projesi kapsamında yapıldığı anlaşılan söz konusu protokollerin kapsam ve içeriğinin ne olduğu, kimlerle imzalandığı, hangi yaş aralığındaki öğrencilere ve hangi bölgelerdeki okullarda uygulandığıyla ilgili temel bilgiler sayın Bakan tarafından ifade edilmemiştir. Bu yöndeki bilgilere bakanlığın resmi internet sitelerinde de yer verilmemiştir. Sayın Bakan, söz konusu protokollerin amacını “Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor.” şeklindeki açıklamasıyla müphem bırakmıştır. Bu bağlamda;

 

1-      Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “toplasanız 10 tane” dediği yapıların gerçek sayıları, isimleri ve kendileriyle yapılan protokollerin içerikleri nelerdir?

2-      Söz konusu protokoller hangi bölgeler yahut il ve ilçelerde uygulanmakta, hangi yaş aralıkların kapsamaktadır?

3-      Milli Eğitim Bakanlığı bahse konu iş birliğini ne zamandan beri yapmaktadır? Sayın Yusuf Tekin döneminde imzalanan protokol sayısı kaçtır?

CHP, Suruç Katliamı davası için heyet görevlendirdi CHP, Suruç Katliamı davası için heyet görevlendirdi

4-      Sayın Yusuf Tekin’in “Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor.” ifadelerinin neden ve gerekçeleri nelerdir? Bakanlık tarafından “dağa çıkan çocuk sayısı” hakkında tanzim edilen bir rapor var mıdır? Varsa istatistiki verileri nelerdir?

5-      Kars Ülkü Ocakları’nın “Türk Büyüklerini Okuma Serisi” isimli uygulamanın tanıtımı adı altında Sarıkamış Gazi Paşa İlköğretim Okulu’nda faaliyet yürüttüğü basına yansımıştır. Bakanlığın işbu yapıyla imzaladığı herhangi bir protokol var mıdır? Bakanlık bu faaliyetle ilgili herhangi bir soruşturma veya tahkikat gerçekleştirmiş midir?

6-      Milli Eğitim Bakanı’nın “toplasanız 10 tane” şeklinde ifade ettiği yapılarla imzalanan protokollere ayrılan bütçenin miktarı ne kadardır?

7-      Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılı içerisinde imzalandığı ifade edilen 2 bin 709 protokolün içeriklerini ve taraflarını gösterir bir döküm var mıdır? Varsa bu protokollere nasıl ve kimler tarafından erişilebilmektedir?

Editör: Haber Merkezi