Brezilya'da Yerli topluluklar , 4-14 Nisan 2022 tarihleri ​​arasında Brasília'da düzenlenen 18. yıllık Serbest Kara Kamplarında (ATL ) “Yerli Nisan”ı kutlamak için örgütlendi ve seferber oldu.

Bu, APIB (Brezilya Yerlileri Derneği) tarafından düzenlenen en önemli yıllık etkinliktir. İnsanlar)ve Brezilya'nın Yerli hareketi. Katılımcılar, 2022'yi Bolsonaro'nun soykırımcı yönetiminin son yılı olarak ilan etti ve Ekim ayında yapılacak ulusal seçimlere yol açan çeşitli eylemlerin başladığını belirtti. 

Önümüzdeki yıl bu seçimle birlikte, ATL'nin teması “Brezilya'yı Geri Almak: Bölgeleri Sınırlamak ve Siyaseti Yerlileştirmek” idi ve etkinlik, Brezilya Kongresi'nde 191 sayılı Yasa da dahil olmak üzere Yerli halkların haklarını ihlal edecek yasa tasarıları için yapılan önemli oylamalardan önce Brasilia'daki 7.000 Yerli insanı bir araya getirdi. /2020, Yerli toprakları madencilik ve diğer madencilik sektörlerine açacak.  

“Bill 191/2020, topraklarımızı büyük madencilik şirketlerine ve yasadışı madenciliğe yetkilendirecek ve teslim edecekti. Bu zaten hissettiğimiz bir risk. Bu yasa tasarısının işleniyor olması, Yerli topraklarının işgallerinin artmasına neden oldu. Amazon Watch ve APIB tarafından yayınlanan [ Complicity in Destruction IV ] raporunda daha somut veriler görebiliyoruz ve Amazon'da 62.000 hektarlık arazinin yok olacağı tahmin ediliyor. Bill 191/2020'nin onaylanmasının küresel yankıları olacaktır.” 

Dinamam Smokin

Bill 191'in Nisan ayı başlarında alt mecliste oylanması planlanıyordu, ancak o zamandan beri , binlerce Yerli insanın ve onların müttefiklerinin kamptaki seferber edilmesinden sadece birkaç gün sonra belirsiz bir zamana ertelendi.

Amazon Watch, Amazon Savunucuları Fonu (ADF) aracılığıyla Yerli delegasyonların seyahatleri, iletişim kapasitesi, teknik destek, Complicity in Destruction IV raporunun özel bir Free Land Camp baskısının yayınlanması ve ATL'yi destekledi ve güçlendirdi. yeni Orman ve Finans madenciliği web sitesi. Amazon Watch, Amazon ve diğer Brezilya eyaletlerinden sekiz Yerli delegasyonun ADF aracılığıyla Brezilya'ya seyahatini destekledi. Ayrıca yolculuk sırasında yiyecek için para ve Amazon'dan Yerli halkları taşıyan on otobüs gönderdik. Toplamda, Amazon Watch tek başına kampa yaklaşık 1.000 kişinin katılımını destekledi. 

Ek olarak, Brezilya'daki ekibimiz, etkinliği ele alarak ve tanıtarak ve uluslararası görünürlüğünü güçlendirerek destek sunmak için sahadaydı. Yıkımda Suçluluk IV - Özel ATL Sürümü'nün iki bin kopyası basıldı ve Yüksek Mahkeme bakanlarına, Kongre üyelerine ve büyükelçilik yetkililerine dağıtılarak, Yerlilerin Bill 191/2020'ye ve madenciliğin kendi bölgelerine getirdiği tehditlere karşı yürüttüğü kampanyayı destekledi. Faaliyetler sırasında Amazon Watch , Orman ve Finans koalisyonu ortaklarımızla birlikte yeni bir madencilik verisi web sitesini de başlattı - Amazon'da madenciliği kimin finanse ettiğine ilişkin güncellenmiş bulgularla Complicity in Destruction IV'teki verileri tamamlayan bir platform.

Siyaseti yerlileştirmek: 2022 seçimleri

ATL boyunca, Yerli halk Bolsonaro yönetiminin Yerli karşıtı politikalarını kınamak için geleneklerini, şarkılarını ve sloganlarını kullandı; bu, seçilmesinden bu yana Brezilya'daki Yerli halkın yaşamlarını ve topraklarını tehdit eden bir siyasi gündemi teşvik etti. Önümüzdeki 2022 seçimlerinde Yerli kadınların temsili için “koltuk kurmayı” amaçlayan “Politikayı Yerlileştirmek: bizden öncekiler için, kendimiz bizim için ve kendimiz gelecekler için” kilit bir genel kurul oturumu gerçekleşti . ATL'nin başlamasından kısa bir süre önce, Yerli lider Sonia Guajajara, Brezilya Kongresi için São Paulo eyaleti için federal bir milletvekili olarak yarıştığını duyurdu. 

“Brezilya'daki tüm Yerli halkların topraklarının sınırlarının çizilmesi ana hedefimiz olmaya devam ediyor. Ancak sınırların çizilmesini, topraklarımızın korunmasını garanti altına almak için, güç ve karar alma pozisyonlarını işgal eden kadınların çeşitliliğin varlığıyla 'siyaseti yerlileştirmemiz' de gerekiyor.”

Sonia Guajajara

Yerli liderler “siyaseti yerlileştirmek” ile içeride ve dışarıda bir siyasi stratejiyi güçlendirmek için çalışıyorlar. 

Brezilya'nın alt kongresinde şu anda 513 milletvekili ve sadece bir Yerli temsilci bulunuyor: Amazon'daki Roraima eyaletinden milletvekili Joênia Wapichana. Sosyo-çevresel haklar, tarım reformu ve Yerli haklarının başlıca düşmanları olan kırsal /tarımsal ticaret grubu, yaklaşık 250 milletvekiline sahiptir ve Meclis'te çoğunluğa sahiptir. 

Sonia'nın kampanyası, Yerli hareketinin yasama meclisinde temsil edilmesini sağlamanın yanı sıra, Yerli hareketinin hakları, toprakları ve kültürleri için mücadeleyi güçlendirmenin bir yolu olarak siyasi alanları işgal etmeye yönelik açık bir siyasi stratejisinin bir parçasıdır.

Kadınların seçim stratejisi 

Yerliler konulu genel kurul toplantısında Guajajara, "Çocuklarımızın madencilik taramaları tarafından öldürüldüğünü görmekten, çocuklarımızın madencilik şirketlerinin cıva ve çamuruyla kirletildiğini görmekten bıktık, ki bu kimsenin hayatına değmez" dedi.

“Bu meydan okumayı kabul ettik, çünkü ormanımızın kanadığını görmekten bıktık, hayvanların yakıldığını görmek istemiyoruz, tarım işletmelerinin topraklarımızı yok ettiğini ve hala anne karnındaki çocukları zehirlediğini görmek istemiyoruz. ”

Sonia ve Joênia'nın (yeniden seçilmeye aday olacak) yanı sıra, Val Terena (MS), Célia Xakriabá (MG), Eunice Kerexu (SC), Simone Karipuna gibi diğer Yerli kadınların da bu yılki seçimlerde siyasi görevlere aday olması bekleniyor. (AP), Eliane Bakairi (MT), Juliana Genipapo Kanindé (CE) ve Chirley Pankará (SP), diğerleri arasında. 

"2022 tarihi bir yıl - APIB, Ulusal Kongre'deki kırsal kesim grubunu bir kez ve herkes için seçimlere aday göstermek ve görevden almak için Yerli kadınlardan oluşan bir Yerli Grup Toplantısı, bir araya getirdi. Siyaseti yerlileştirme hakkında konuştuğumuzda, bu alanlarda, kurumsal politika yapımında Yerli temsilcilerimizin olmasını sağlamak istiyoruz, ”diye vurguladı APIB'nin koordinatörü Sonia Guajajara.

Özgür Kara Kampı'nın ardından mücadele devam ediyor. 

Amazon Watch, Bolsonaro hükümetinin soykırım eylemlerini kınamak ve Brezilya'da ortaya çıkan çevre katliamı ve özellikle Belo Sun gibi madencilik şirketlerinin Amazon, Xingu'ya yönelik tehditleri hakkında farkındalığı artırmak için Mayıs 2022'de Avrupa'ya bir Yerli ve Kara Savunucusu heyetini destekleyecek. nehir ve insanları . 

Haziran ayında, Yerli hareketin Federal Yüksek Mahkeme'deki (STF) Marco Temporal oylamasına karşı verdiği mücadeleyi destekleyeceğiz. Onaylanırsa, Yerli toplulukların arazi mülkiyeti talep etme hakkını kısıtlamaya çalışan bir zaman sınırı maddesi olan bu “geçici çerçeve”, Brezilya'daki tüm Yerli halklar ve içinde yaşadıkları biyomlar için sonuçları olan Yerli toprak sınırlamasına büyük bir darbe indirebilir.

2022, Brezilya'daki demokrasi, Yerli halklar, Amazonlar ve Brezilya'daki yaşam için çok önemli bir yıl. Bu yılki örgütlenme çabalarının sonucu, tüm gezegendeki yaşamı etkileyebilir. Bu yüzden diyoruz ki: “Dünya Savunucularını Savun! Amazon'u koruyun! Yerli Haklarına Saygı Duyun!”

Editör: TE Bilisim