Kadınların haklarını savunmak çoğu zaman hatırı sayılır bir cesaret gerektirir. Kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmeye kendini adamış olan BM, kadınları istismardan korumak, sağlık girişimlerini desteklemek ve yaşamları iyileştirmek için dünyanın dört bir yanındaki aktivistler ve kuruluşlarla durmaksızın çalışıyor.

Afganistan'da Taliban yönetimi altında yaşayan kadınlar

Ağustos, Taliban'ın Afganistan'ın kontrolünü bir kez daha ele geçirmesinden bu yana bir yıl oldu ve burada rejimin 1990'ların sonlarında iktidarda olduğu önceki dönemde ciddi şekilde aşınmış olan kadın haklarına yönelik yaygın korkuları ateşledi.

On iki ay sonra, BM Kadın Birimi teşkilatının dünyada kızların liseye gitmelerinin ve siyasi katılımlarının fiilen yasaklandığı tek ülke olan Afganistan'da kadın hakları mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu duyurdu.

Taliban yönetiminin yıl dönümünü, hayatları alt üst olmasına rağmen ülkede kalmaya karar veren bazı kadınların hikayelerini anlatarak kutladık.

Bunlar arasında , eskiden Afganistan'ın en genç girişimcilerinden biri olan ve kadınlara ait işletmelere yönelik artan kısıtlamalar nedeniyle daha önce gelişen fırınını kapatmak zorunda kalan Zarina *; projelerinin çoğunu durdurmak zorunda kalan, ancak daha sonra bazı girişimleri yeniden başlatmayı başaran bir barış inşacısı ve kadın hakları aktivisti olan Nasima *; ve ülkesinde olup bitenlere devam etme ve tanıklık etme sözü veren kıdemli bir hak savunucusu olan Mahbouba Seraj .

Seraj Hanım, Afganistan'ın istisnai bir durum olduğunu düşünenlere yürek burkan bir mesaj verdi: “Afgan kadınların başına gelenler her yerde olabilir. “Roe v. Wade [ABD'de ulusal kürtaj hakkına yol açan ve 2022'de Yüksek Mahkeme tarafından düşürülen dava], kadınların kendi bedenleri üzerindeki haklarını ortadan kaldırarak, yıllarca süren ilerlemeyi yok etti. Kadın haklarının ellerinden alınması her yerde yaşanıyor ve eğer dikkatli olmazsak tüm dünya kadınlarının başına gelecek ” dedi.

* Kimlikleri korumak için isimler değiştirildi

Mahsa Amini: İran'daki yaygın protestoların ilham kaynağı

Kasım ayında BM insan hakları ofisi OHCHR , İran rejiminin, genç bir kadın olan Mahsa Amini'nin sözde ahlak polisine göre başörtüsünü yanlış takıyor diye Eylül ayında gözaltında tutulduktan sonra polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından hükümete karşı gösteri yapan protestoculara tepkisini kınadı .

Ölümü, lise çağındaki kızların protestoları da dahil olmak üzere birçok İran şehrinde gösterilere yol açtı. İran hükümeti, kadınlar, çocuklar, gençler ve gazeteciler de dahil olmak üzere binlerce protestocuyu tutuklayarak yanıt verdi.

22 Kasım'da OHCHR, sadece bir hafta içinde protestolarda ikisi genç de dahil olmak üzere 40'tan fazla kişinin öldürüldüğünü ve iki gün sonra İnsan Hakları Konseyi'nin gösterilerle ilgili olarak bir bilgi toplama misyonu oluşturduğunu bildirdi.

BM İnsan Hakları Komiseri Volker Türk, misyon lehine oy kullanan oturuma katılanlara, "Ülkede olup bitenleri görmek beni üzüyor" dedi. “ Öldürülen çocukların görüntüleri. Sokakta dövülen kadınlardan. Ölüm cezasına çarptırılan insanlardan”.

İran baskısının artan uluslararası kınanması, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi ( ECOSOC ) üyelerinin 14 Aralık'ta İran'ı Kadının Statüsü Komisyonu'ndan (CSW) çıkarma kararına yansıdı.

Her yıl Mart ayında New York'taki BM Genel Merkezi'nde toplanan CSW, cinsiyet eşitliği savunucularının dünyadaki en büyük buluşması olarak tanımlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri 29 lehte, 8 aleyhte oy alan karara 16 ülke çekimser kaldı.

İklim kriziyle mücadele eden kadınlar

İklim krizinin orantısız bir şekilde kadınları ve kız çocuklarını etkilediği gösterildi. 6 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nden önceki haftalarda , kadın aktivistlerin yerel çevrelerini iyileştirme ve toplumlarının giderek daha düşmanca bir iklime uyum sağlamasına yardımcı olma yollarını vurguladık.

Uzak ve güzel Sierra Gorda'yı korumaya adanmış yaklaşık 17.000 yerel çevre aktivistinden oluşan bir gruba liderlik eden ve ilham veren Meksikalı kemancı Martha Corzo ; Nijer'de, gelişen bir pazar bahçesi yaratarak çölleşmeyi önlemek için mültecileri ve göçmenleri entegre eden bir grup kadın ; ve Kenya'da pratik ve uygun maliyetli enerji çözümleri geliştirmek için cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele etmek zorunda kalan bir makine mühendisi.

Mayıs ayında, Kamerunlu aktivist Cécile Ndjebet'in ormanlara bağımlı olanların yaşamlarını iyileştirmeye yönelik çabaları , BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (  ) başkanlık ettiği 2022 Wangari Maathai Orman Şampiyonları Ödülü'nü aldığında takdir edildi.

Kamerun'da kadınların yaklaşık yüzde 70'i kırsal alanlarda yaşıyor ve geçim kaynakları için en azından kısmen yabani orman ürünlerini toplamaya bağımlı. Ancak bazı topluluklarda kadınlar orman arazisine sahip olamıyor, kocası ölürse miras bırakamıyor ve hatta bozuk araziye ağaç dikemiyor.

Törende, "Erkekler genellikle kadınların ailelerin yaşam standartlarını iyileştirmede oynadıkları büyük rolün farkındadır, ancak kadınların bu rolü oynamaya devam etmesi ve hatta bu rolde gelişmesi için kadınların da bu konuda hemfikir olmaları önemlidir" dedi. , araziye ve ormanlara güvenli erişime ihtiyaçları var”. 

Mavili kadınlar

BM kadın barış güçleri ve polisi, artan siyasi gerilimlerin ortasında, terör saldırılarından kaynaklanan tehditler ve COVID döneminde yanlış bilgi ve dezenformasyondaki artışın körüklediği şiddet gibi zorluklarla karşı karşıya kalarak dünyanın en tehlikeli görevlerinden bazılarında ayrıcalıklı bir şekilde hizmet etmeye devam etti. ve kötüleşen güvenlik durumları.

Mayıs ayındaki Uluslararası BM Barış Muhafızları Günü'nde, Zimbabveli Binbaşı Winnet Zharare'ye cinsiyet eşitliğinin güçlü bir savunucusu olduğu Güney Sudan'daki BM Misyonundaki çalışmaları nedeniyle Yılın Askeri Cinsiyet Savunucusu Ödülü verildi. ve karar vericiler ve liderler olarak kadınlar.

BM Genel Sekreteri António Guterres törende “Onun çalışkanlığı ve diplomatik becerileri, kadın hakları ve korunması konusunda ondan tavsiye isteyen yerel askeri komutanların güvenini hızla kazandı” dedi. "Yaklaşımı, UNMISS'in yerel topluluklarla bağlarını güçlendirmesine ve görevini yerine getirmesine yardımcı oldu."

Temmuz ayında, Güney Sudan'da tarihi bir törenle , aralarında birkaç kadının da bulunduğu Liberya'dan BM Barış Gücü'nün ilk kez konuşlandırılan üyeleri, prestijli BM Madalyası ile onurlandırıldı.

Başarıları, 1990'larda ve 2000'lerin başında acımasız bir iç savaşa maruz kalan Liberya'nın kaderindeki büyük dönüşü sembolize ediyordu. ve ulusal polis eğitimi ve yeni, yeniden yapılandırılmış bir ordunun oluşturulması dahil olmak üzere ulusal güvenlik reformuna yardım etti.

BM Polisi (UNPOL) yetkilisi Elfreda Dennice Stewart, "14 yıllık iç savaş deneyimimiz ve BM barış güçlerinin yarattığı etki, sahada hizmet etmek için bulunduğumuz insanlar için gerçek ve somut" dedi. Barış gücünden çok faydalandık ve şimdi bu genç ülkede ikonik mavi bayrak altında hizmet vermek bizim için onurdur."

amplifyHER: olağanüstü kadın sanatçıları kutlamak

Son olarak, dünyanın dört bir yanından en heyecan verici kadın şarkıcılardan bazılarının çalışmalarını ve ilham verici kariyerlerini kutlayan, BM Podcast'lerinden yeni bir dizi olan amplifyHER'e abone olmanızı öneririz.

Pek çok kadın, güvensizlik, insan hakları, iklim değişikliği, eşitsizlik veya sadece cinsiyetleri nedeniyle toplumda karşılaştıkları zorluklar karşısında ve bazen bunlardan ilham alarak sanat üretiyor.

amplifyHER'de, Taylandlı genç rapçi Milli'den EDM'nin güçlü merkezi Faouzia'ya ve Tunus devriminin sesi Emel'e kadar yetenekli kadın şarkıcılardan müzik endüstrisindeki deneyimlerini doğrudan dinliyoruz.

amplifyHER'ı  ,   ,   ,    veya podcast'lerinizi aldığınız her yerde bulabilirsiniz  . 

Editör: Güven BOĞA