2024 Nobel Barış Ödülü, Japon kuruluşu Nihon Hidankyo'ya "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmaları nedeniyle verildi. Norveç Nobel Komitesi, bu ödülün verildiği kuruluşu, Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombası ile sağ kurtulanların oluşturduğu bir hareket olarak tanıttı.

Nobel

İsrail Beyrut’a Hava Saldırısı Düzenledi: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı İsrail Beyrut’a Hava Saldırısı Düzenledi: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı

Nihon Hidankyo, "Hibakusha" olarak bilinen bu bireylerin deneyimlerinden yola çıkarak, nükleer silahların bir daha kullanılmaması ve nükleer silahların arındırıldığı bir dünya hedefi doğrultusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Komite, bu çabaların uluslararası barışa katkı sağladığını belirtti.

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl "ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden" kişi veya kuruluşlara veriliyor. Geçen yılki ödül, tutuklu kadın hakları savunucusu İranlı Narges Mohammadi’ye verilmişti.

Nobel Ödülleri Hakkında

Nobel Ödülleri, İsveçli mucit Alfred Nobel'in vasiyetiyle oluşturulmuştur. Nobel, 1895 yılında hayatını kaybetmiş, ancak vasiyeti üzerindeki yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından ilk ödüller 1901 yılında verilmeye başlanmıştır. Nobel, fizik ve kimya ödüllerinin İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından, edebiyat ödülünün ise İsveç Akademisi tarafından verilmesini istemiştir. Barış ödülü ise Norveç parlamentosu tarafından verilmektedir.

Nobel Barış Ödülü, dünya genelinde barışın sağlanmasına yönelik önemli bir sembol olarak kabul edilmektedir.

Editör: Haber Merkezi