AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy ve Konya Milletvekili Latif Selvi ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını belirtti.

Güler, kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu ve geçici 3 madde içerdiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve bakanlık bürokrasisi ile uzun zamandır bir çalışma yürüttüklerini belirten Güler, teklifin öğretmenlerin eğitim ve kariyer gelişimlerine odaklandığını vurguladı.

Milli Eğitim Akademisi Kuruluyor

Güler, kanun teklifiyle kurulması planlanan Milli Eğitim Akademisi'nin, öğretmenler başta olmak üzere eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak personelin bilimsel ölçütler doğrultusunda eğitilmesini, kariyerlerinin geliştirilmesini ve eğitim kurumu yöneticilerine yöneticilik formasyonu kazandırılmasını hedeflediğini bildirdi.

Yıldırım Kaya; Laik, Bilimsel, Çağdaş, Karma, Kamusal Eğitime vurulacak darbeye bir yenisi daha ekleniyor Yıldırım Kaya; Laik, Bilimsel, Çağdaş, Karma, Kamusal Eğitime vurulacak darbeye bir yenisi daha ekleniyor

Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'deki en büyük kurumlardan biri olduğuna dikkat çeken Güler, bu nicel büyüklüğe niteliksel yeterliliğin de eklenmesinin gerekliliğini vurguladı. Eğitim sisteminde 1 milyon 230 bin 402 öğretmen ve okul yöneticisinin görev yaptığını belirten Güler, öğretmenlerin tamamının yaş ortalamasının 40'ın altında olduğunu ifade etti.

Öğretmenlere Sistematik ve Sürdürülebilir Eğitim

Güler, öğretmenlerin gelişen ve değişen müfredat, eğitim teknolojisi, eğitim materyali, ölçme ve değerlendirme anlayışı ve pedagojik bilgi hususlarında sürekli desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Bu amaçla, Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla sistematik, sürdürülebilir ve birbirini tamamlayan mesleki eğitimler düzenleneceğini belirtti.

"3 veya 4 Dönemlik Mesleğe Hazırlık Eğitimi"

Güler, öğretmen adaylarının, öğretmenlik alanına kaynak teşkil eden bir yükseköğretim programını tamamladıklarında, Milli Eğitim Akademisi aracılığıyla 3 veya 4 dönemlik mesleğe hazırlık eğitimine alınacağını söyledi. Bu eğitimlerle öğretmen adaylarının en iyi şekilde yetiştirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Kariyer Basamaklarında İlerleme

Güler, öğretmenlik mesleğinin; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldığını belirtti. Kariyer basamaklarında ilerlemede yazılı sınavın ve mesleki çalışmaların kaldırıldığını, uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet şartı getirildiğini, başöğretmenlik unvanı için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet şartı getirildiğini açıkladı.

Öğretmenlere Karşı İşlenen Suçların Cezaları Artırılıyor

Bazı okullarda meydana gelen şiddet olaylarına değinen Güler, bu teklifle öğretmenlere karşı görevleri esnasında işlenen suçların cezalarının artırılacağını bildirdi. Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamakta direnme suçlarında cezaların yarı oranında artırılacağını ve hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması noktasında düzenleme yapıldığını açıkladı.

Akademi Eğitimi ve Ücretler

Güler, akademide eğitim alan öğretmen adaylarına, hazırlık dönemi içerisinde aylık 18 bin 650 ek gösterge rakamının memur aylığının katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacağını bildirdi. Hazırlık eğitimi süresinin her bir dönem 14 hafta olmak üzere 4 dönemlik bir süreyi kapsayacağını, eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adayları için bu sürenin 3 dönem olacağını belirtti.

Güler, eğitim fakülteleri varken neden Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu ise Türkiye'de tek bir öğretmen yetiştirme modelinin bulunmamasıyla açıkladı. Eğitim fakülteleri dışında yetişen öğretmen adaylarının, akademi aracılığıyla eksiklerini tamamlayacağını söyledi.

Özel Okullardaki Öğretmenler

Özel okullardaki öğretmenlere taban ücret getirilip getirilmediği sorusuna Güler, bunun teklifte yer almadığını bildirdi. Ancak uzman öğretmenler ve başöğretmenler açısından Milli Eğitim Akademisi'nin önemli bir işlev göreceğini ve öğretmenlerin gelişen koşullara uyum sağlamasını amaçladıklarını belirtti.

Editör: Haber Merkezi