Yerel Haberler

AK Partili Türkyılmaz, İBB'nin Öğrenci Kartlarına Getirilen Yaş Sınırı Kararını Yargıya Taşıdı

İBB AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İstanbulkart'ta öğrenci indirimine getirilen yaş sınırının kaldırılması için dava açıldığını duyurdu.

Abone Ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İstanbulkart’ta öğrenci indirimine getirilen yaş sınırının kaldırılması için yargıya başvurduklarını duyurdu. Türkyılmaz, 30 yaşından gün almış öğrencilerin “Öğrenci İstanbulkartı”ndan yararlanamayacak olmasına yol açan İBB Meclisi kararının iptali için İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava açıldığını belirtti.

Türkyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "30 yaş üstü öğrencilerin ulaşımda 'Öğrenci İstanbulkartı'ndan yararlanamayacağına ilişkin İBB uygulamasının iptali için davamız açılmıştır." ifadelerini kullandı. Ayrıca, vatandaşları bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğini ve uygulamanın iptali için dava açmak isteyenler için mahkemeye sunulan dava dilekçesinin görselini de paylaştı.

Anayasal Eşitlik İlkesine Aykırılık İddiası

Murat Türkyılmaz tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, İBB Meclisi’nin aldığı kararın, Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10. maddesine aykırı olduğu iddia edildi. Dilekçede, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir." ifadesinin yer aldığı anayasal hükme dikkat çekilerek, öğrenci tanımına yaş kısıtlaması getirilmesinin, aynı statüdeki öğrencilere farklı muamele yapılmasının önünü açtığı belirtildi.

Dilekçede, ayrıca, idarenin takdir yetkisini kullanırken eşitlik ilkesini gözetmesi gerektiği ve hukukun temel ilkelerinden olan eşitlik ilkesine aykırı işlemler yapılamayacağının yüksek mahkeme kararlarıyla sabit olduğuna vurgu yapıldı.

Telafisi Güç Zararların Önlenmesi İçin Yürütmeyi Durdurma Talebi

Dilekçede, "Kamunun gelir-gider dengesinin sağlanması adına, İstanbul toplu ulaşım araçlarında uzun yıllardan beri uygulanmakta olan ve binlerce öğrencinin faydalandığı 'Öğrenci İstanbulkartı'nın kullanıcı kapsamının makul ve geçerli nedenler olmaksızın daraltılması, yalnızca yaş kısıtlaması getirilerek İstanbul halkının öğrencilerinin farklı muamelelere tabi tutulmasını meşrulaştırmamaktadır." ifadesine yer verildi.

Ayrıca, “İBB Meclisi tarafından 11 Temmuz 2024’te alınan 1060 karar numaralı belediye meclis kararının iptali ile kararın uygulanmasının telafisi güç zararların doğmasına neden olacağı gerekçesiyle ivedilikle yürütmesinin dava sonuna kadar durdurulması” talep edildi.

Türkyılmaz'dan Dava Süreci ile İlgili Açıklamalar

Türkyılmaz, İBB’nin aldığı bu kararın öğrenciler üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu belirterek, "Bu dava, öğrencilerin haklarının korunması ve eşitlik ilkesinin savunulması için önemli bir adımdır. Vatandaşlarımızı bu süreç hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz," dedi.