UNICEF'in Perşembe günü yayınladığı rapora göre, Avrupa ve Orta Asya'da 450.000'den fazla çocuk yatılı bakımevlerinde yaşıyor; bu da ihmal, istismar, sömürü ve psikolojik travmadan oluşan "acı bir mirasın" henüz sona ermediğini gösteriyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun Daha İyi Korumaya Giden Yollar araştırması , verilerin mevcut olduğu durumda, bakım altındakilerin yüzde 87'sini engelli çocukların oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Batı Avrupa'da bu tür kurumlara sığınma talebinde bulunan refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukların sayısı da artıyor. 

UNICEF'in bölge direktörü Regina De Dominicis, “Avrupa ve Orta Asya'nın çocukların kurumlara yerleştirilmesine ilişkin uzun ve acı verici mirasına son vermek için almamız gereken uzun bir yol var” dedi .

Kurumlardaki çocuklar genellikle çocukluk ve yetişkinlik boyunca olumlu ilişkiler kurmakta zorlanır, bu da kendilerini izole ve yalnız hissetmelerine neden olur.

Üstelik yatılı bakımda olanlar, özellikle de genç yaştan itibaren bilişsel, dilsel ve diğer gelişimsel gecikmeler yaşayabilir, bu da onları hukuk sistemiyle çatışmaya ve yeniden kurumsallaşmaya karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, “Her Çocuk Eşit ve Güvende Büyümeli” Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, “Her Çocuk Eşit ve Güvende Büyümeli”

Bu zorluklara rağmen UNICEF raporu bazı olumlu eğilimlerin altını çiziyor.  

Bulgaristan, Moldova ve Gürcistan'da, Hükümet politikaları ve artan yatırımlar sayesinde aile temelli bakım, resmi alternatif bakım yerine norm haline geldi.

Türkiye ve Romanya'da önleme, aile desteği ve koruyucu bakımın desteklenmesine yönelik yatırımlar, belirli türdeki yatılı bakım tesislerinde kalan çocuk sayısında azalmaya yol açmıştır.

Ancak raporda engelli çocuklar konusunda ilerleme sağlanamadığının altı çiziliyor. Verilerin mevcut olduğu ülkelerde, 2015 ile 2021 yılları arasında tüm ortamlarda rakamlar arttı.

UNICEF, Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS), Engelli Hakları Sözleşmesi (CRPD) ve BM Alternatif Bakım İlkeleri'ne uyum sağlamak amacıyla, kullanılan büyük ölçekli kurumların sistematik olarak kapatılması ihtiyacını vurguladı. çocukları barındırmak ve eğitmek.

Bu, engelli çocuklara veya refakatsiz ve ayrılmış çocuklara yönelik konaklama tesislerinin yüksek kaliteli aile ve toplum temelli bakımla değiştirilmesini içerir.

UNICEF, risk altındaki çocuklara erken teşhis ve müdahaleyi desteklemek için kaynakların artırılması, güçlü bir sosyal hizmet iş gücü, gereksiz aile ayrılıklarını önlemek için aile destek hizmetleri ve korunmaya muhtaç çocuklar için kaliteli koruyucu bakımın sağlanması çağrısında bulundu.

Ajans, kaynakların kurumsal bakımdan aile ve toplum temelli bakıma yeniden tahsis edilmesinin ve kaliteli verilere yatırım yapılmasının sağlanmasının önemini vurguladı.

Editör: Süleyman Devrim Boğa