Gündem

Avukat Şiar Rişvanoğlu'na Baro Genel Kurulu Sonrası 'Türk İntikam Tugayı'ndan Tehdit

Rişvanoğlu’na 16 Ekim Çarşamba günü, akşam saatlerinde ofisinde bulunduğu sırada tehdit içerikli bir saldırı gerçekleştirilmiştir.

Abone Ol

Çağdaş Hukukçular Derneği; “Baro genel kurulundaki konuşması sebebiyle, dün gece 23:00 sıralarında üyemiz Av. Şiar Rişvanoğlu'nun aracına saldırı olmuş ve aracının camına tehdit içerikli mesaj bırakılmıştır. Kendilerine Türk İntikam Tugayı diyen grup tarafından yapılan saldırı münferit olmayıp, yükselen faşizmin tezahürüdür.”

ÇHD ADANA ŞUBESİ; FAŞİST SALDIRILARA GEÇİT YOK: BARO GENEL KURULLARINI TERK ETMEYECEĞİZ!

16 Ekim Çarşamba günü, akşam saatlerinde ofisinde bulunduğu sırada üyemiz ve yoldaşımız Şiar RİŞVANOĞLU’na yönelik olarak tehdit içerikli bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Kesici aletler ile arabasının lastikleri kesilmiş ve aracının camına, “Türk İntikam Tugayları” imzasıyla tehdit içerikli bir mektup bırakılmıştır.

Yoldaşımızın şahsına yönelik saldırı, uzun zamandır devam eden faşist saldırı zincirinin bir uzantısı, şahsından öte devrimci avukatlık pratiğimize yönelik politik bir saldırı, baro genel kurullarında sürdürüle gelen vandal müdahalelerin devamı niteliğindedir. Adana Barosu Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmanın içerik olarak hedef alındığı tehdit içerikli mektubun münferit bir meczup işi olmadığını biliyoruz. Nitekim 2020 yılında benzer içerikli ve taşa sarılı bir tehdit mektubu ile yoldaşımızın ofisinin camlarını kıran fiziki bir saldırı gerçekleştirilmiş; 2022 tarihli Adana Barosu Genel Kurulu’nda ise bileşeni olduğumuz ÖÇAV deklarasyonu okunduğu sırada kürsüye sözlü ve fiziki saldırıda bulunulmuştur. Adana Barosu’nun 12-13 Ekim tarihli genel kurulunda ise hatip olarak söz aldığı sırada sözlü saldırıya maruz kalmasının akabinde bu saldırı gerçekleşmiştir. Aynı tarihlerde Ankara Barosu Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen fiziki saldırı ise tüm yaşananları Adana’ya mahsus vaka-ı adliye olarak tanımlamaktan bizi alıkoymaktadır.

Bu örgütlü ve sürekli saldırı halinin daha genel politik anlamlar da taşıdığını bilmekle beraber, bilinmesini istediğimiz en önemli şeylerden birisi ise, baro genel kurullarını terk etmeyeceğimizdir. Bu saldırıların karşısında tarihin köşe taşlarını tutan ısrar ve direngenliğimiz hiçbir zaman yerini kaybetmese de, sözümüz bundan ibaret değil. Hiçbir zaman toplumsal mücadelelerin öznesinin mesleki zümreler, bu mücadelelerin gerçekleşeceği asli yolun yalnızca adli süreçler olduğunu söylemesek de; her zaman avukatların toplumsal sorumluluğunun ancak eşitsizlikleri ve her türlü özgürlük ihlallerini hedef alan, yaşamın nesnel gerçekliliklerine kulak uzatan, hak mücadelelerindeki yerini kaybetmeyen, her türlü güç ilişkisinin yarattığı çelişkinin karşısında konumlanan söz ve eylemselliklerle yerine getirilebileceğini söyledik. Genel kurullardaki yerimizi ve tartışma zeminimizi, sözümüzü ve eylemimizi bu bağlam üzerinden tanımlayarak avukatlara sesleniyoruz. Bu politik saldırı gündemine karşı herkesi mücadeleye davet ederken, yine avukatlara yüzümüzü dönüyor ve bir kez daha söylüyoruz: Bir avukatın toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesinin tek yolu, hak mücadelelerindeki meşru pozisyonunu korumaktan geçer. Avukatları bu vandallığın, toplumsal çelişkilerin önüne perde olan faşist tahakkümünün pençesine bırakmamakta ısrarcıyız. Onlar tarihsel misyonlarını yerine getirirken, devrimci avukatlar da toplumsal ödevlerini yerine getirmeye devam edecek. Genel kurulları terk etmeyeceğiz!

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Konuyla İlgili Şu Açıklamayı Yaptı;

Derneğimiz üyesi Avukat Şiar Rişvanoğlu’na yönelik 16 Ekim Çarşamba günü, akşam saatlerinde ofisinde bulunduğu sırada tehdit içerikli bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Kesici aletler ile arabasının lastikleri kesilmiş ve aracının camına, “Türk İntikam Tugayları” imzasıyla tehdit içerikli bir mektup bırakılmıştır. Avukat Şiar Rişvanoğlu, Bu coğrafyada insan hak ve özgürlüklerinin, insan hakları evrensel ilkelerinin yaşamsallaştırılması için mücadele veren bir insan hakları aktivistidir. Kendisine karşı yapılan bu Faşist saldırıyı tüm insan hakları savunucularına yapılmış olarak görüyoruz. Yapılan bu saldırıyı kınıyor ve Av. Şiar Rişvanoğlu ile dayanışma içerisinde olacağımızı belirtmek istiyoruz.