Avustralyalı milletvekili İngiliz kraliyet ailesine meydan okudu: 'Siz benim kralım değilsiniz'

İngiltere Kralı 3. Charles, pazartesi günü Avustralya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmayı bitirdiğinde yerli bir senatör, "Sen benim kralım değilsin" diye bağırmaya başladı.

Bağımsız Senatör Lidia Thorpe, güvenlik görevlileri onu uzaklaştırmak için yaklaşırken odanın arka tarafından kraliyet çiftine, "Bize topraklarımızı geri verin, çaldıklarınızı bize verin" diye bağırdı.

Bu açıklama, Kral Charles ve Kraliçe Camilla'nın Başbakan Anthony Albanese de dahil olmak üzere ülkenin liderleriyle görüşmek üzere Avustralya'nın başkenti Canberra'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.

Kral Charles konuşmasında, 230 yıl önce İngiliz yerleşimcilerin gelişinden önce on binlerce yıl boyunca bu topraklarda yaşayan Avustralya'nın İlk Milletler halkına atıfta bulundu.

Kral Charles, "Hayatım boyunca Avustralya'nın İlk Milletleri, hikayelerini ve kültürlerini cömertçe paylaşma konusunda bana büyük bir onur verdi." dedi.

"Sadece kendi deneyimimin bu geleneksel bilgelik tarafından ne kadar şekillendirildiğini ve güçlendirildiğini söyleyebilirim."

Daha önce, kraliyet çifti için Parlamento Binası dışında geleneksel bir Aborijin karşılama töreni düzenlenmişti; ancak ülkenin yerli nüfusunun çoğu tarafından hoş karşılanmıyorlar.

İngiliz yerleşimcilerin Avustralya'ya gelişi , 1930'lara kadar ülkenin dört bir yanındaki yüzlerce yerde yerli halkın katledilmesine yol açtı . Ataları, yüzyıllardır süren dezavantajı tersine çevirmeyi başaramamış bir ülkede hala ırkçılık ve sistemsel ayrımcılıktan muzdarip.

DjabWurrung Gunnai Gunditjmara'lı bir kadın olan Thorpe, uzun zamandır bir anlaşma yapılması için kampanya yürütüyor ve daha önce İngiliz monarşisine karşı sert itirazlarını dile getirmişti.

Avustralyalı Yerli halk hiçbir zaman egemenliğini devretmemiştir ve İngiliz Tacı ile hiçbir zaman bir antlaşma sürecine girmemiştir. Avustralya, Devlet Başkanı olarak Kral ile bir Milletler Topluluğu ülkesi olmaya devam etmektedir.

Thorpe, 2022'deki yemin töreninde, Avustralya'nın o zamanki Devlet Başkanı'ndan "sömürgeci Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth" olarak bahsetmiş ve kendisinden tekrar yemin etmesi istenmişti.

Bunu yaparken yumruğun birini havaya kaldırdı.

Pazartesi günü, kraliyet çifti Avustralya Savaş Anıtı'nı ziyaret ederken protestocular bir Aborijin bayrağıyla durdular. 62 yaşındaki bir adam, polis talimatına uymadığı için tutuklandı.

Kral'a bağırmadan önce Thorpe, "Tanrı Kralı Korusun" resitalinde sırtını döndü, Avustralya medyası bildirdi. Görüntülerde, diğer katılımcıların ters yönünde duran bir keseli sıçan kürkü manto giymiş olarak görülüyordu.

Yeşiller Partisi, yaptığı açıklamada, Kral'ın varlığının "bazıları için önemli bir olay" olduğunu, ancak aynı zamanda birçok İlk Milletler insanı için "devam eden sömürge travmasının ve İngiliz sömürgeciliğinin mirasının görsel bir hatırlatıcısı" olduğunu söyledi.

Yeşiller Senatörü ve Yamatji Noongar'lı Dorinda Cox, yaptığı açıklamada, Kral'ın "İlk Milletlerin adaletini, gerçeği söylemesini ve iyileşmesini" açıkça tanıması ve desteklemesi çağrısında bulundu.

"Artık tarihin doğru tarafında yer alması gerekiyor" diye ekledi.

Avustralya Monarşist Birliği, "çocukça bir gösteri" olarak niteledikleri olayın ardından Thorpe'un istifasını talep etti.

Ekran Görüntüsü 2024 10 21 102551

Kraliyet taraftarları ve alpaka

Kral Charles ve Kraliçe Camilla, tahta çıktıktan sonra ilk kez Milletler Topluluğu topraklarına gerçekleştirdikleri turun bir parçası olarak cuma günü Sidney'e vardılar .

Kral'ın bu yılın başlarında kanser teşhisi konulduğundan bu yana gerçekleştirdiği ilk uzun mesafeli çok ülkeli seyahat sırasında, tıbbi tavsiyeler üzerine programının hafifletildiği söyleniyor.

Ancak pazartesi günkü gezi, destekçilerin birçoğunun Avustralya bayrakları salladığı bir buluşmayla başlayan hareketli bir etkinlikti.

Bunlar arasında Hephner adında bir alpaka da vardı. Kral'ın dikkatini çeken bu alpaka hemen üzerine hapşırdı.

Kraliyet hayranı 44 yaşındaki Chloe Pailthorpe, kraliyet turu konusunda heyecanlı olduğunu ve 10 yaşından beri kraliyet ailesine mektup yazdığını söyledi.

2024 Yılına Damga Vuran Büyük Savaşlar, Çatışmalar, Bunların İlerleyişi ve Geniş Kapsamlı Etkileri 2024 Yılına Damga Vuran Büyük Savaşlar, Çatışmalar, Bunların İlerleyişi ve Geniş Kapsamlı Etkileri

Agence France-Presse'e (AFP) konuşan kadın, "Kraliyet ailesinin yaptıklarını ve yerel toplulukları nasıl etkilediklerini çok seviyoruz. Gönüllülük ve toplum hizmeti çalışmalarıyla yaptıklarımızı destekliyoruz" dedi.

Kral'ın Parlamento Binası'na gelişi 21 pare top atışı ile kutlanırken, Albanese konuşmasında kraliyet çiftini hayırsever çalışmalarından dolayı övdü.

Ayrıca Kral'ın "iklim değişikliğinin ciddi gerçekliğini" ve insanların "buna karşı anlamlı ve etkili eylemlerde bulunmasının" gerekliliğini erken dönemde fark ettiğine dair yorumda bulundu.

Çevreye olan ilgisinin bir yansıması olarak Kral, Parlamento Binası'na ve Botanik Bahçeleri'ne ağaç dikmeye davet edildi.

Kraliyet çiftinin bir sonraki durağı Salı günü Sidney olacak ve Opera Binası dışında düzenlenecek halka açık resepsiyonun ardından iki yılda bir düzenlenen Milletler Topluluğu Hükümet Başkanları Toplantısı'na (CHOGM) katılmak üzere Samoa'ya uçacaklar. CHOGM, kralın örgütün başkanı olarak katıldığı ilk toplantı olacak.

Editör: Haber Merkezi