ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) Ramazan ayı öncesinde ette fiyat artışını önlemek için 40 bin canlı hayvan tedarik edeceği açıklamasına sert tepki gösterdi. Barut, iktidarın geçmişte denenip sonuç vermeyen yöntemleri tekrar ederek krizi derinleştirdiğini belirtti. Et ve gıda krizinin çözümü için üreticilerin yeterince desteklenmesi, tüketicilerin ise alım gücünün artırılması gerektiğini vurguladı.
"DENENMİŞ YÖNTEMLERLE FARKLI SONUÇ BEKLENEMEZ"
Barut, Türkiye’nin hayvancılık politikalarının sürdürülemez olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Türkiye’de hayvancılığın gelişmesi ve et krizinin çözülmesi için üretici ve yetiştiricilerin desteklenmesi şart. Ancak iktidar, üretim odaklı çözümler yerine ithalat ve tedarikle geçici adımlar atıyor. 2024 yılında 600 bin canlı hayvan ve 58 bin ton kırmızı et ithalatı gerçekleştirildi. Son 22 yılda toplam 11.67 milyar dolar, ithal hayvan ve ete harcandı. Bu kadar yüksek bir maliyetin ardından aynı yöntemlerle çözüm aranması akıl dışıdır."
"HALKIN SOFRASINDA ET YOK, ÜRETİCİLER KAN AĞLIYOR"
Barut, et fiyatlarının yüksekliği ve halkın alım gücünün düşüklüğü nedeniyle sofralardan etin eksildiğini ifade etti. Üreticilerin ise maliyet baskısı altında ezildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Maliyetler altında ezilen üreticilerimiz dişi hayvanlarını bile kesime göndermek zorunda kalıyor. Yem ve süt paritesine uyulması, besicilerimizin yemden samana, veteriner hizmetlerinden mera ihtiyacına kadar tüm sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Tüketicilerimizin ise maaş ve ücretlerinin artırılarak insanca yaşam koşullarına kavuşması sağlanmalıdır."
"ÜRETİM VE TÜKETİCİ ODAKLI DESTEK ŞART"
Barut, hayvancılık sektörünün sürdürülebilir bir şekilde desteklenmesi gerektiğini belirterek, üretim odaklı politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. İthalat ve tedarik politikalarının sorunları çözmek yerine büyüttüğünü kaydeden Barut, iktidarı yanlış yöntemlerden dönmeye çağırdı.