Bakan Kurum, Marmara Depremi'nin 25. yılında kentsel dönüşüm çalışmalarını ve Türkiye'nin afetlere karşı dirençli şehirler inşa etme sürecini değerlendirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Depremi'nin 25. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamalarda, Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. Kurum, Türkiye'de 36 milyon bağımsız birim, 31 milyon konut bulunduğunu belirterek, "Bunun da yaklaşık 6 milyon bağımsız birimi risk altında, 2 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor," dedi.

"Ülkemizde Önemli Yasal Düzenlemeleri Hayata Geçirdik"

17 Ağustos 1999 depremi sonrası Türkiye'nin şehirciliğe bakış açısının değiştiğini vurgulayan Kurum, "1999 Marmara Depremi, bizim için bir milat oldu. 2002 yılından sonra Türkiye'nin güçlü, dirençli ve sağlıklı şehirlerini inşa etme sürecini başlattık. Ülkemizde çok önemli yasal düzenlemeleri ve yeni uygulamaları hayata geçirdik," ifadelerini kullandı. Bu düzenlemeler arasında deprem yönetmeliği, yapı denetim sistemi ve zorunlu deprem sigortası gibi uygulamaların yer aldığını belirtti.

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları ve Sosyal Konut Projeleri

Bakan Kurum, 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarını "siyaset üstü" ve "milli bir beka" meselesi olarak nitelendirdi. Bu kapsamda belediyeler ve özel sektörle birlikte 3,4 milyon modern ve depreme dayanıklı yeni konut inşa ettiklerini belirten Kurum, sahada inşası devam eden 250 bin dönüşüm konutu ve sosyal konutun olduğunu söyledi.

"2035 Yılına Kadar 6,5 Milyon Konutun Dönüşümünü Tamamlayacağız"

Elazığ, Malatya, İzmir gibi son dönemde depremlerle sarsılan illerde "yeniden inşa" süreçlerinin tamamlandığını belirten Kurum, "2035 yılına kadar toplamda 6,5 milyon konutun dönüşümünü tamamlamış olacağız," dedi. Ayrıca, İstanbul'da risk altında olan 1,5 milyon evin bir kısmını dönüştürdüklerini ve dönüşüm çalışmalarını sokak sokak, mahalle mahalle sürdürdüklerini kaydetti.

Yarısı Bizden Kampanyası ve İstanbul'un Depreme Hazırlığı

Bakan Kurum, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 1 milyon 225 bin konut başvurusu aldıklarını ve kampanya dahilinde hak sahiplerine toplam 1,5 milyon lira destek verdiklerini açıkladı. İstanbul'un depreme karşı hazırlıklı hale getirilmesi için de yoğun çalışmalar yapıldığını vurgulayan Kurum, "İstanbul'da tespit ettiğimiz 1,5 milyon riskli binanın bir kısmını dönüştürdük. Eğitim ve sağlık yapıları dahil olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklılığını artırdık," dedi.

Kahramanmaraş Depremleri ve Deprem Bölgesindeki Çalışmalar

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin bölgedeki son durumu da değerlendiren Kurum, şu ana kadar 76 bin konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, eylül ayında bu sayının 100 bine ulaşacağını ve yıl sonuna kadar toplamda 200 bin konutun teslim edileceğini belirtti. Kurum, 2025 sonuna kadar yeni yuvasına kavuşmayan tek bir depremzede kalmayacağını vurguladı.

Güçlü Türkiye İçin Dirençli Şehirler

Bakan Kurum, Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmenin yolunun deprem bölgesinin bir an evvel ayağa kaldırılmasından geçtiğini ifade etti. "Deprem bölgesinde refahı ve kalkınmayı hep beraber başaracağız. İstikrarı, güveni hep beraber tesis edeceğiz," dedi. Kurum, yeni yerleşim yerlerinin güvenli alanlarda inşa edildiğini ve bu süreçte geçmişin yeniden ihyasının yanı sıra geleceğin de kurgulandığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi