Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye genelinde kira geliri elde eden mükelleflerin beyan süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek'in verdiği bilgilere göre, son beyan döneminde 95 bin 989 mükellefin toplam 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyanında bulunduğu belirtildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yaklaşık 700 bin mükellefi, kendilerine yapılan bildirimlere rağmen beyanname vermeyi ihmal ettikleri için tespit ettiği ifade edildi. Şimşek, bu mükelleflerin vergi dairelerine bildirileceğini ve gerekli cezai işlemlerin başlatılacağını açıkladı.

Bakan Şimşek ayrıca, kira gelirlerinin şeffaf bir şekilde beyan edilmesini sağlamak için alınan önlemleri de sıraladı. Bu kapsamda, belirli bir kira bedelinin üzerindeki konutlar ile günlük ve haftalık kiralanan konutlar ve iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden yapılması gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgilerle yaklaşık 1,5 milyon konutun fiili denetim çalışmaları yapıldığı da belirtildi.

Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, beyanname döneminin sona ermesinin ardından beyanname vermeyi ihmal eden yaklaşık 700 bin mükellef hakkında cezai işlemler başlatılacak. Şimşek, vergi ziyaı cezasından kaçınmak için mükelleflerin beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verebileceklerini ve vergilerini banka kartı veya kredi kartıyla ödeyebileceklerini de hatırlattı.

Direnişteki İşçilere Dönük İşkence ve Gözaltılar Cengiz Çiçek Tarafından Meclis Gündemine taşındı Direnişteki İşçilere Dönük İşkence ve Gözaltılar Cengiz Çiçek Tarafından Meclis Gündemine taşındı

Kira geliri elde eden mükellefler, GİB'in Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarına eklenen 'Kira Bildirim Formu' ile kiralanan konut ve iş yerlerine ilişkin bilgileri elektronik ortamda bildirebiliyor. Şimşek'in verdiği bilgilere göre, bu formu dolduran 23 binden fazla kiracı tarafından bilgiler Başkanlığa iletilmiş durumda.

Editör: Haber Merkezi