10 Eylül 2024 Döviz Kurları: Dolar ve Euro'da Güncel Fiyatlar 10 Eylül 2024 Döviz Kurları: Dolar ve Euro'da Güncel Fiyatlar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira bedellerinin altın olarak ödenmesine dair sosyal medyada çıkan haberlere yönelik bir açıklama yaptı. Bakanlık, bu tür bir uygulamanın mevcut mevzuata aykırı olduğunu belirterek, kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesinin Türk hukuk sistemine uymadığını vurguladı.

Mevzuata Aykırılık Vurgusu

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4. maddesine atıfta bulunularak, Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul kiralamaları dahil her türlü sözleşmelerde sözleşme bedelinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacağı ifade edildi. Bu kapsamda, kira bedelinin altın olarak belirlenmesi de dövize endeksli bir ödeme olarak değerlendirildiğinden mevzuata aykırı kabul ediliyor.

Vatandaşlara Uyarı

Bakanlık, vatandaşların bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yasal düzenlemelere uygun hareket etmelerinin önemine dikkat çekti. Açıklamada, "Kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesi anılan mevzuata aykırılık oluşturmaktadır. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerine aykırı işlem tesis edilmemesi önem arz etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Mevzuat Hükümleri ve İstisnalar

Açıklamada ayrıca, 2008-32/34 sayılı Tebliğ ile döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin uygulama esasları ve istisnaların düzenlendiği hatırlatıldı. Uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere veya emtiaya endekslenen sözleşmelerin de dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği belirtildi.

Sonuç olarak, Türkiye'de kira bedellerinin altın veya döviz cinsinden ödenmesi yasal düzenlemelere aykırı olup, vatandaşların bu tür işlemlerden kaçınmaları gerektiği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi