Mikrodalgalar modern mutfakların vazgeçilmez bir parçası haline geldi, ancak bakteri kolonizasyonu için bir rezervuar olarak potansiyelleri ve içlerindeki mikrobiyal bileşim büyük ölçüde keşfedilmemiş durumda.

Valencia Üniversitesi ve Darwin Bioprospecting Excellence SL'den mikrobiyologlar yeni bir çalışmada mikrodalga fırınlardaki bakteri topluluklarını araştırdı ve ev tipi mikrodalgaların, geniş ortak alanlarda kullanılan mikrodalgaların ve laboratuvar mikrodalgalarının mikrobiyal bileşimini karşılaştırdı.

Mikrodalga fırın bakteri popülasyonuna Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria ve Bacteroidetes hakimdi; bu, insan cildinin bakteri bileşimine benzerdi. Diğer ortamlarla karşılaştırma, ev tipi mikrodalgaların bakteri bileşiminin mutfak yüzeylerindekine benzer olduğunu, laboratuvar mikrodalgalarının ise mikrodalga radyasyonuna, yüksek sıcaklıklara ve kurumaya dayanıklılıklarıyla bilinen daha fazla türe sahip olduğunu ortaya koydu.

Aşırı çevre koşullarının karakterize ettiği ekosistemlerde gelişen mikroorganizmalar, adaptasyonlarını destekleyen evrimsel mekanizmaları açıklamak amacıyla iyi bir şekilde incelenmiştir.

Doğal aşırı ortamlar, yeni mikrobiyal türlerin istisnai bir kaynağının yanı sıra biyoteknolojik uygulamalara sahip yeni ikincil metabolitlerin de bir kaynağını temsil eder. Ancak, aşırı ortamları aramak için o kadar uzağa gitmeye gerek yoktur.

Mikrodalga ışınımı, gıdalardaki mikroorganizmaların varlığını azaltmak ve gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla onlarca yıldır kullanılmaktadır.

Gıda gibi dielektrik bir ortama 300 MHz ile 300 GHz aralığında bir elektromanyetik dalganın uygulanması, mikrodalga ısıtma olarak da bilinir ve Escherichia coli , Enterococcus faecalis , Clostridium perfringens , Staphylococcus aureus , Salmonella spp. ve Listeria spp. gibi çoğu mikroorganizmayı etkisiz hale getiren ölümcül sıcaklıklara ulaşan ısı üretir.

Son çalışmalar, hücre inaktivasyonunun oksidasyon düzenleyici genlerin inaktivasyonu, DNA hasarı, hücre zarlarının geçirgenliğinin artması ve bütünlüğünün bozulması ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Mikrodalga radyasyonunun gıda kaynaklı bakteriler üzerindeki biyolojik etkilerinin bu kadar kapsamlı bir şekilde nitelendirilmesine rağmen, mikrodalgaların mikrobiyal nişler, yani belirli seçici basınçların (bu durumda termal şok, mikrodalga radyasyonu ve kuruma) özel olarak adapte olmuş bir mikrobiyomu şekillendirebileceği ortamlar olduğu konusunda hiçbir rapor bulunmamaktadır.

Darwin Bioprospecting Excellence SL'de araştırmacı olan Dr. Daniel Torrent, "Sonuçlarımız, ev tipi mikrodalgaların mutfak yüzeylerine benzer şekilde daha 'insanlaştırılmış' bir mikrobiyoma sahip olduğunu, laboratuvar mikrodalgalarının ise radyasyona karşı daha dirençli bakterilere ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor" dedi.

Çalışma için Dr. Torrent ve meslektaşları 30 mikrodalganın içinden mikrop örnekleri aldılar: 10 tanesi tek haneli mutfaklardan, 10 tanesi şirket merkezleri, bilim enstitüleri ve kafeteryalar gibi ortak yaşam alanlarından ve 10 tanesi de moleküler biyoloji ve mikrobiyoloji laboratuvarlarından.

Bu örnekleme planının amacı, bu mikrobiyal toplulukların gıda etkileşimlerinden ve kullanıcı alışkanlıklarından etkilenip etkilenmediğini görmekti.

Mikrobiyal çeşitliliği envanterlemek için birbirini tamamlayan iki yöntem kullanıldı: Yeni nesil dizileme ve beş farklı ortamda 101 suşun ekimi.

Toplamda, yazarlar 25 bakteri filumu içinde 747 farklı cins buldular. En sık karşılaşılan filumlar Firmicutes, Actinobacteria ve özellikle Proteobacteria idi.

Tipik mikrobiyal topluluğun bileşiminin, ortak kullanılan ev tipi ve tek haneli ev tipi mikrodalgalar arasında kısmen örtüştüğünü, laboratuvar tipi mikrodalgaların ise oldukça farklı olduğunu buldular.

Çeşitliliğin tek ev tipi mikrodalgalarda en düşük, laboratuvar tipi mikrodalgalarda ise en yüksek olduğu görüldü.

Acinetobacter , Bhargavaea , Brevibacterium , Brevundimonas , Dermacoccus , Klebsiella , Pantoea , Pseudoxanthomonas ve Rhizobium 

cinslerine ait bakteriler sadece ev tipi mikrodalgalarda bulunmuştur.

Arthrobacter , Enterobacter , Janibacter , Methylobacterium , Neobacillus , Nocardioides , Novosphingobium , Paenibacillus , Peribacillus , Planococcus , Rothia , Sporosarcina ve Terribacillus sadece evcil hayvanlarda bulunmuştur.

Nonomuraea bakterileri yalnızca laboratuvar mikrodalgalarından izole edildi. Orada, Delftia , Micrococcus , Deinocococcus ve Cyanobacteria şubesinin tanımlanmamış bir cinsi de yaygındı ve evsel olanlardan önemli ölçüde daha yüksek sıklıkta bulundu.

Araştırmacılar ayrıca gözlemlenen çeşitliliği literatürde bildirilen özel yaşam alanlarındaki çeşitlilikle karşılaştırdılar.

Beklendiği üzere mikrodalgalardaki mikrobiyom, tipik mutfak yüzeylerinde bulunan mikrobiyoma benziyordu.

Dr. Torrent , “Ev tipi mikrodalgalarda bulunan Klebsiella , Enterococcus ve Aeromonas gibi bazı cins türleri insan sağlığı açısından risk oluşturabilir” dedi.

"Ancak mikrodalgalarda bulunan mikrobiyal popülasyonun, diğer yaygın mutfak yüzeylerine kıyasla benzersiz veya artan bir risk oluşturmadığını belirtmek önemlidir."

Ancak aynı zamanda endüstriyel bir ortamdaki mikrobiyoma da benziyordu: yani güneş panellerindeki mikrobiyoma.

Bilim insanları, aşırı ışınlanmış ortamlarda sürekli termal şok, elektromanyetik radyasyon ve kurumanın, mikrodalgalarda olduğu gibi, sürekli olarak yüksek dirençli mikropları seçtiğini öne sürdüler.

Dr. Torrent, "Hem halk hem de laboratuvar personeli için mikrodalgaları seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisiyle veya piyasada satılan bir dezenfektan spreyiyle düzenli olarak dezenfekte etmenizi öneriyoruz" dedi.

“Ayrıca her kullanımdan sonra iç yüzeyleri nemli bir bezle silerek kalıntıları temizlemek ve bakteri oluşumunu önlemek için dökülenleri hemen temizlemek önemlidir.”

Sonuçlar Frontiers in Microbiology dergisinde yayımlandı .

Alba Iglesias ve diğerleri . 2024. Mikrodalga bakteriyom: ev ve laboratuvar mikrodalga fırınlarının biyolojik çeşitliliği. Ön. Microbiol 15; doi: 10.3389/fmicb.2024.1395751

Editör: Haber Merkezi