Genel Sekreter António Guterres , Uluslararası Nükleer Testlere Karşı Gün dolayısıyla yayınladığı mesajında , kilit ülkeleri hem barışçıl hem de askeri amaçlı deneyleri yasaklayan uluslararası anlaşmayı onaylamaya çağırdı.
'İmhanın tarifi'
"Bu yıl küresel güvensizlik ve bölünmede endişe verici bir artışla karşı karşıyayız" dedi. "Dünya çapında 13.000'e yakın nükleer silahın stoklandığı ve ülkelerin bunların isabetliliğini, menzilini ve yıkıcı gücünü artırmaya çalıştığı bir dönemde bu, imhanın reçetesidir."
Kapsamlı Nükleer Testleri Yasaklama Anlaşması'nın (CTBT) bu nedenle "nükleer silahlardan arınmış bir dünya arayışımızda temel bir adımı" temsil ettiğini ekledi.
Anlaşma Eylül 1996'da imzaya açıldı ancak henüz yürürlüğe girmedi çünkü nükleer teknoloji sahibi 44 ülke tarafından imzalanması ve onaylanması gerekiyor; bunlardan sekizi henüz onaylamadı: Çin, Mısır, Hindistan, İran, İsrail, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Pakistan ve Amerika Birleşik Devletleri.
Bay Guterres, "Nükleer test mağdurları adına, henüz Anlaşmayı onaylamamış tüm ülkeleri bunu derhal ve koşulsuz olarak onaylamaya çağırıyorum" dedi.
'Bitmemiş iş'
BM Genel Kurulu Başkanı Csaba Kőrösi, New York'taki BM Genel Merkezinde düzenlenen anma etkinliğinde bu mesajı yineledi.
“Artan güvensizlik, jeopolitik rekabet ve artan sayıda silahlı çatışma, dünyamızdaki tehlikeleri daha da artırdı. Özellikle de Ukrayna'ya karşı devam eden savaşta nükleer saldırıya başvurma yönündeki düzenli tehditleri dikkate alırsak" dedi .
Bay Kőrösi, nükleer silahlara yatırım yapmanın, tüm insanlar ve gezegen için daha sürdürülebilir bir gelecek elde etmeye yönelik küresel taahhütlerle kesinlikle bağdaşmadığı için "silahsızlanmaya insan merkezli bir yaklaşım" çağrısında bulundu.
CTBT'nin "tamamlanmamış bir işimiz olduğunun açık bir hatırlatıcısı" olduğunu söyledi ve geri kalan ülkeleri anlaşmayı imzalayıp onaylamaya çağırdı.
Genel Kurul Başkanı ayrıca “özellikle bu kadar tehlikelerle dolu bir dönemde” tarihten ders alınmasının öneminin altını çizdi.
Tehdidi sonlandır
Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası şehri yok ettiğinde çocuk olan 85 yaşındaki Teruko Yahata adlı Japon kadının örneğini paylaştı. Bugün dünya çapındaki insanlara nükleer bir patlamanın etkisi hakkında sunumlar yapıyor.
"Nükleer denemelerden veya nükleer patlamalardan zarar gören herkes adına, sevdiklerimiz ve gelecek nesiller adına, küresel nükleer yıkımı önlemenin zamanıdır" dedi. “Toplu intihar tehdidine son vermenin zamanı geldi.”
BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu da eyleme geçmenin aciliyetini vurguladı.
CTBT yürürlüğe girmemiş olsa da, nükleer silahların tarihe gömülmesi yönündeki küresel hedefin “muazzam bir kanıtı” olmaya devam ediyor.
“Nükleer silaha sahip devletlerin testlere karşı uyguladığı tek taraflı moratoryum takdire şayandır. Ancak bunlar, tüm nükleer denemelere yönelik yasal olarak bağlayıcı bir yasağın yerini alamaz" dedi.
Uluslararası Nükleer Denemelere Karşı Gün, 2010 yılından bu yana her yıl 29 Ağustos'ta kutlanıyor.
Bu tarih, kırk yıl boyunca 450'den fazla nükleer cihazın patlatıldığı, eski Sovyetler Birliği'ndeki türünün en büyüğü olan Kazakistan'daki Semipalatinsk nükleer test sahasının 1991 yılında kapatılmasının yıldönümünü işaret ediyor.
BM Silahsızlanma İşleri Ofisi (UNODA), Kazakistan ve ortakları, nükleer silahlardan arınmış bir dünya için baskı yapmak amacıyla küresel bir kampanyanın parçası olan Uluslararası Günü kutlamak amacıyla Salı sabahı BM Genel Merkezinde #StepUp4Silahsızlanma sembolik yürüyüşü düzenlediler.