Cumartesi günü büyük kalabalıklar, Bolsonaro'nun yaklaşık 600.000 kişiyi öldüren ve Güney Amerika ülkesinin ekonomisine ağır bir darbe vuran bir Covid salgınına verdiği tepkiye duydukları öfkeyi dile getirmek için Rio şehir merkezinde protestolar düzenledi.

Brezilya Demokratik İşçi Partisi başkanı Carlos Lupi, şiddetli bir öğle güneşi altında Rio belediye binasının dışında toplanan binlerce bayraklı göstericiye, “Sesimizin zirvesinde bağırmaya geldik: Bolsonaro'nun yeri parmaklıklar ardında” dedi.

Lupi konuşmasında; “İnsanları kandırmak için İncil'i kullanan bu sahtekar… Bu solucan! Bu zavallı! Hapse girmeli!” 

Brezilya Komünist Partisi'nden bir kongre üyesi olan Jandira Feghali, Bolsonaro'nun muhaliflerini cumhurbaşkanının “faşist” yönetimine karşı geniş bir partiler arası koalisyon kurmaya çağırdı. Feghali gösteriye “600.000 hayat kaybedildi” dedi. "Artık bekleyemeyiz. Yüksek sesle haykırmamızın zamanı geldi: 'Bolsonaro dışarı!'”

Bütün sabah muhalifler, Brezilya'nın en büyük ikinci şehrinden ve hayatın her kesiminden Rio'nun tarihi merkezine akın etmişti.

Renato Bezerra de Mello, her biri yırtık sarı ve yeşil Brezilya bayrağı taşıyan bir grup sanatçı arkadaşıyla geldi. “Ülkemizin durumu hakkında böyle hissediyoruz. 61 yaşındaki sanatçı, paramparça oldu” dedi.

De Mello , protestonun arifesinde yayınlanan bir ankete göre Brezilyalıların %58'inin karşı çıktığı rekor bir oran olan Bolsonaro için “O iğrenç bir figür” dedi . "O, hepimizin içindeki en kötü şeyin buzdağının görünen kısmı."

Büyükbabası Brezilya'nın 1964-85 diktatörlüğüne karşı mücadelede kilit bir figür olan yazar Antonia Pellegrino, koronavirüs pandemisi başladığından beri ilk Bolsonaro karşıtı mitingine katıldığını ve yakın zamanda aşılandığını söyledi.

Pellegrino, Rio Branco caddesinde bir grup protestocu yürürken, “Canlandırıcı ve ülkemizin içinden geçtiği yıkım sürecini durdurmak için sokaklarda olmamız şart” dedi.

Rio'nun köhne kuzeyindeki Belford Roxo kentinden dekoratör José Manuel Ferreira Barbosa, Bolsonaro'yu suçladığı işsizliği, yükselen enflasyonu ve açlığın yayılmasını protesto etmeye geldiğini söyledi.

"Başkan tüfek vergilerini düşürdü, ancak temel gıda için değil" dedi: "Tüfekler hayır, yemek evet" yazan bir pankart taşıyan 63 yaşındaki. Barbosa, Brezilya'da ortaya çıkan sosyal felaket hakkında "Sessiz kalamayız" dedi.

Brezilya'nın ekonomisini, çevresini ve dünyadaki yerini yok etmekle suçlanan bir sağcı radikal olan Bolsonaro'ya karşı artan muhalefete rağmen, seçmenlerin yaklaşık %20'sinin sert bir destek tabanını elinde tutuyor.

Trump yanlısı eski paraşütçü, “centrão” adı verilen güçlü ve kötü şöhretli bir merkez sağ parti koalisyonuyla yapılan anlaşma sayesinde kongrenin kontrolünün keyfini çıkarmaya devam ediyor.

Bu destek, Bolsonaro'nun düşmanlarının artan safları, önümüzdeki Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce onu görevden almak için bir araya gelmedikçe, görevden almanın olası bir ihtimal olmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Cumartesi günü önde gelen muhalefet liderleri böyle bir birliği teşvik etmek için sıraya girdiler.

Başkanlığa aday olmayı planlayan merkez sol eski bir bakan olan Ciro Gomes, Bolsonaro'nun görevden alınmasının ancak muhalefetin kongredeki 120 temsilcisinin muhafazakar müttefikleri kazanabilmesi durumunda mümkün olacağını söyledi. Gomes, "Bolsonaro dışarı!" diye bağırmadan önce, "Bolsonaro, demokrasiye saldıran ve yüz binlerce Brezilyalıyı öldüren seri bir suçludur" dedi.

Kongrenin alt kanadındaki muhalefet lideri Alessandro Molon, Rio şehir merkezinde yürürken, Brezilyalıların çoğunun artık Bolsonaro'nun gitmesini istediğini göstermek için kitlesel sokak protestolarının çok önemli olduğunu söyledi. Bir başka büyük seferberlik ise 15 Kasım'da yapılacak.

Molon, "Anketlerin zaten sayılarla gösterdiğini sokaklarda göstermeliyiz - Brezilyalıların ezici çoğunluğu 600.000 [Covid] ölüme neden olan ve Brezilya ekonomisini ve Brezilya'nın uluslararası itibarını yok eden yanlış yönetime artık tahammül etmeyecek" dedi. dedim.

Artık Bolsonaro'ya tahammül edemeyen sessiz çoğunluğa görünürlük kazandırmak için sokakları işgal ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim