CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın maliyetleri ve ulaşım sorunları hakkında TBMM’de önemli açıklamalarda bulundu.

Havalimanına Son 3 Yılda 100 Milyon Euro Harcandı

Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın üst yapı tesislerinin yatırım maliyetinin 2020 yılında 155 milyon Euro ile ihale edildiğini, 2022 yılı faaliyet raporuna göre bu rakamın 196 milyon Euro'ya, 2023 yılı faaliyet raporuna göre ise 244 milyon Euro’ya çıktığını belirtti. Bu durumda son üç yılda yaklaşık 100 milyon Euro’luk bir artış yaşandığını vurguladı.

Zeynep Oduncu Kutevi, iktidarın basın özgürlüğü karnesini açıkladı Zeynep Oduncu Kutevi, iktidarın basın özgürlüğü karnesini açıkladı

2024 yılı Devlet Hava Meydanları faaliyet raporlarının henüz yayımlanmadığını hatırlatan Sümer, “Vatandaşın ekonomik krizi iliklerine kadar hissettiği 2024 yılında Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda maliyet artışı yapıldı mı? Ne kadar harcandı?” diye sordu.

İktidarın Hedefi Ekonomiyi Düzeltmek Değil

Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 14 yıl süren yapımı boyunca birçok şaibe ve rant çıkarlarıyla gündeme geldiğini ifade etti. Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmasının büyük bir yanlış olduğunu vurgulayan Sümer, bu durumu “İktidar, Çukurova Bölgesel Havalimanı ile 4 şehre birden hizmet gideceğini, yolcu rekoru kırılacağını iddia etmişti. Ancak havalimanı açıldığında, yolcu sayısının düşmesi ve Adana’nın yolcusunun merkeze daha uzak bir yere taşınması gibi durumlarla karşılaştık” şeklinde eleştirdi.

Ulaşım Sorunları ve Güvenlik Endişeleri

Sümer, havalimanına ulaşımı sağlayan yolda ciddi güvenlik sorunları olduğunu belirtti. Havalimanı yolunun karanlık olduğunu ve herhangi bir aydınlatma veya uyarıcı levha bulunmadığını ifade ederek, “Burası tarım arazileri üzerine yapılmış bir yol olduğu için bağlantılardan traktörler ve başka araçlar çıkıyor. Kazaları önlemek için bir tane bile uyarıcı levha konulmamış” dedi.

Rantın Boyutu

Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı'na ulaşımın sağlanması için kurulan kooperatifin, her araç için 1 milyon ile 2 milyon lira arasında katılım ücreti aldığını ve alınan paranın yarısının kooperatife diğer yarısının ise yüklenici firmaya aktarıldığını ifade etti. Sümer, “Derin yoksulluk ve geçim sıkıntısı çığlıkları yükselirken, yüklenici firmaya ek 100 milyon Euro rant sağlandığını gösteren belgeler, AKP iktidarının asgari ücretliyi, memur maaşını, emeklinin durumunu değil sadece ve sadece yandaşını düşündüğünün belgesidir” dedi.

Orhan Sümer'in açıklamaları, Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın maliyetleri, işletme sorunları ve hükümetin ekonomi yönetimi üzerindeki eleştirileriyle dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi