Bakan Uraloğlu: Türkiye'de Çağrı Cihazlarıyla İlgili Risk Bulunmuyor Bakan Uraloğlu: Türkiye'de Çağrı Cihazlarıyla İlgili Risk Bulunmuyor

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bazı milletvekilleriyle birlikte yaptığı başvurunun ardından Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı.

2 Ağustos 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sahipsiz hayvanlarla ilgili yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle dilekçelerini sunduklarını belirtti. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 60 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı olduğunu hatırlatan Günaydın, "Ancak konunun duyarlılığını ve ortaya çıkan hepimizin vicdanını yaralayan sokak köpeği katliamlarını görmek ve buna karşı hızla hazırlıklarımızı tamamlamak durumundaydık. Bu çerçevede meslek kuruluşlarından, barolardan, derneklerden, vakıflardan, hayvan haklarıyla ilgili gönüllülerden yüzlerce görüş aldık. Arkadaşlarımız, hukukçularımız, milletvekillerimiz bu çerçevede hafta sonları dahil olmak üzere çalıştılar ve bugün 182 sayfalık dilekçemizi Anayasa Mahkememize 13. gün teslim etmiş durumdayız." dedi.

Günaydın, 17 maddelik yasanın yürütme dışındaki 16 maddesinin iptalini talep ettiklerini, bu maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına ve uluslararası anlaşmalara aykırı düzenlemeler içerdiğini savundu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin mümkün olan en kısa sürede toplanarak yürürlüğün durdurulması kararını vermesini beklediklerini ifade etti.

"CHP BELEDİYELERİ HAYVANLARI KISIRLAŞTIRIP YERİNE BIRAKIR"

Bu sırada, "Sessiz kalma", "Bir can için ses ol" yazılı pankartlar taşıyan ve üzerlerinde kırmızı boyalı kıyafetler bulunan bir grup hayvansever de Anayasa Mahkemesi önünde toplandı. Bir hayvanseverin, "CHP'li belediyelerin sahipsiz köpekleri topladıkları"na ilişkin sorusuna karşılık Günaydın, "Hayvanları aşılama ve kısırlaştırma sorumluluğumuz var. CHP'li belediyeler hayvanları toplar, kısırlaştırır, aşılar ve yerlerine bırakırlar" şeklinde yanıt verdi.

Editör: Haber Merkezi