CHP’li Ali Gökçek’ten Bebek Bezinde KDV İndirimi Teklifi
CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, Meclis Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile bebek bezinde uygulanan KDV’nin %10’dan %1’e düşürülmesini teklif etti. 2025 yılının ‘Aile Yılı’ ilan edildiğini hatırlatan CHP’li Gökçek, “Aile Yılı’nda aileleri, aile olmayı, ana baba olmayı düşünenleri rahatlatacak bir düzenlemeye imza atalım, bebek bezindeki KDV’yi düşürelim” dedi.
Günden güne ağırlaşan ekonomik krizin, toplumun geniş kesimlerini derin bir yoksulluğa ittiğini belirten CHP’li Ali Gökçek, “TUİK verilerine baktığımızda, 2024 yılı sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak %13,7 oldu. Vatandaşların %29,3'ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kalırken bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %38,9, 18-64 yaş grubunda %26,3, 65 ve üstü yaş grubunda ise %23,3 oldu. Nüfusun %31,3'ü sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemler yaşarken %30,2'si konutunda ısınma sorunu yaşıyor. Yaşanan bu derin yoksulluğu çocukları da etkiliyor. Gıdadan giyime, eğitime dek çocuklar temel ihtiyaçlara erişemeden çocukluklarını tamamlamaya zorlanıyor” dedi.
CHP’li Ali Gökçek, “%30 zam ile 2025 yılı için aylık net 22 bin 104,67 TL olarak açıklanan asgari ücret, daha emekçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kaldı. Çalışanların büyük kesiminin asgari ücretle çalışmaya mahkum edildiği bir düzende, aileler zor şartlarda geçimlerini sürdürmeye çalışırken çocuklarının temel ihtiyaçlarını gidermekte dahi zorlanıyor. Özellikle küçük çocuk sahibi olan aileler bebek bakım masrafları altında eziliyor. Bu masraflar arasında yer alan önemli bir kalem de bebek bezi masrafı. Bugün itibariyle bebek bezinden %10 KDV alındığı için ailelerin masrafı KDV ile daha da artıyor. Artan masraflar dar gelirli aileleri zorlarken gençleri de çocuk sahibi olma konusunda ikileme düşürüyor. Bu da doğurganlık hızımızın düşmesine yol açıyor. Türkiye'de doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51'e gerileyerek nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldı. ‘En az üç çocuk’ söyleminin başladığı 2007 yılında doğurganlık hızının 2.16 olduğu düşünüldüğünde, sadece söylemde kalmanın yeterli olmadığı açıkça görülüyor. İktidar ‘en az üç çocuk’ söylemini tekrarlarken bu söyleme uygun sosyal ve ekonomik politikaları hayata geçirmediği sürece de doğurganlık hızı düşmeye devam edecek” diye konuştu.
Yeni doğacak ilk çocuk için verilen tek seferlik doğum yardımının 5 bin TL'ye çıkarıldığını hatırlatan CHP’li Ali Gökçek, “Aileler bu 5 bin TL’nin tümü ile bebek bezi almaya dahi kalksalar, 454,55 TL’sini vergi olarak geri vermek durumundalar. Bu sebeple bebek bezinden alınan KDV’nin indirilmesi ailelere nefes aldıracak bir düzenleme olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.