TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Fernas Madenciliğin Akhisar’daki işletmesinde yaşanan skandalı gündeme getirdi. Bakırlıoğlu, “Bu konu basın açıklamasıyla geçiştirilemeyecek düzeyde vahimdir” diyerek, iddiaların ciddiyetine dikkat çekti.

"Madencilere Kulaklarını Tıkadılar"

Fernas Madenciliğin Akhisar’daki işletmesinde maden emekçilerinin yaklaşık bir haftadır eylemde olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu, “Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olduğu bilinen Fernas Madencilik’te yedi işçi anayasal sendikalaşma haklarını kullandıkları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sendika ve madenciler eylem başlattılar ve eylem sürecinde istenmeyen olaylar yaşandı. İşçilerin üç talebi var: İşten atılan arkadaşlarının geri alınması, ücretlerde iyileştirme yapılması ve daha insani çalışma şartları. Bu talepler işveren tarafından kesinlikle karşılanmadı” dedi.

Yılmaz Hun: "Eğitim Politikaları Köylerde Eşitsizliği Derinleştiriyor" Yılmaz Hun: "Eğitim Politikaları Köylerde Eşitsizliği Derinleştiriyor"

Bakırlıoğlu, işçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıkları için işten çıkarıldığını ve bunun Türk Ceza Kanunu’nda karşılığı olduğunu belirtti. Çalışma Bakanlığı’na defalarca çağrı yaptıklarını ancak herhangi bir cevap alamadıklarını vurguladı. “Bakanlığa seslenerek ‘buraya müfettişlerinizi gönderin, bu suç oluşmuş mudur yerinde görün’ dedik. Ancak bugüne kadar bakanlıktan bir cevap gelmedi” şeklinde konuştu.

Çalışma Bakanlığı’nın Bilgileri İşverene Sızdırıldı mı?

Bakırlıoğlu, işveren temsilcisinin sosyal medya üzerinden sendika temsilcilerine hakaret ve tehditlerde bulunduğunu, ayrıca üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı logosu bulunan bir belgenin sosyal medyada paylaşıldığını belirtti. “Bu belge, işçimizin sendikalılık durumunu gösteren ve üzerinde TC kimlik numarası bulunan bir belge. Bu bilgiye işveren temsilcisinin ulaşması yasalara göre imkansız. Belgeye sadece Çalışma Bakanlığı, sendika ve işçi e-Devlet üzerinden ulaşabilir” dedi.

Bakırlıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıklamasının yetersiz olduğunu ve bu bilgilerin bakanlık tarafından işverene sızdırılmış olabileceğini öne sürdü. “Bu iddialar son derece vahimdir ve bu konu bir basın açıklamasıyla geçiştirilemeyecek düzeydedir” diyen Bakırlıoğlu, Çalışma Bakanlığı’na bir soru önergesi verdiklerini ve konunun derhal denetlenmesini talep ettiklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi