Ankara - CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Antalya'nın Kaş ilçesi Patara Özel Çevre Koruma (ÖÇK) sınırları içinde yer alan ve sit alanı niteliğindeki Gerenlik Koyu'nun Orman Parkı olarak 20 yıllığına kiralanmak istenmesini TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Coşar, bölgedeki yapılaşma tehdidine dikkat çekti.
Coşar, yaptığı açıklamada, "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen Gerenlik Koyu ve çevresindeki 77 bin metrekarelik orman arazisinin, 29 Nisan 2025'te yapılacak ihale ile 20 yıllığına kiraya verilmesinin planlandığını belirtti. İhale dosyasında yer alan bilgilere göre, lokanta, büfe, kahvehane, ibadethane, depo, yöresel ürünler satış üniteleri ile tuvalet ve otoparktan oluşan toplam 1190 metrekarelik alanın yapılaşmaya açılacağını ifade etti.
"Kaş Patara’da betonlaşmaya hayır" diyen Coşar, "Ormanlarımızı maden ocaklarının talanından korumaya çalışırken, bu sefer de orman parkı adında bir garabet uygulama ile Antalya’nın korunması gereken ormanları işletmelere ve yapılaşmaya açılıyor. İşin en ilginç yanı ise ormanları korumakla sorumlu bakanlığın bu uygulamayı yapmasıdır. Kaş Patara’da birinci derece sit alanında yapılmak istenen orman parkının bölgede yaratacağı doğa tahribatını siyasi iktidar görmemektedir. Orman parkı içine yapılacak yapılar ile betonlaşmanın önü açılacak. AKP iktidarı ormanlarımızı rant sahası olarak görmekten vazgeçsin, katledilen ormanlarla bir gelecek inşa edilemez" şeklinde konuştu.
"Orman parkı değil, rant parkı" eleştirisinde bulunan Coşar, Antalya'nın ormanlarının rant sahası olarak görülmesine karşı çıktı. Coşar, Bakan Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:
- Yıllık 2 milyon 500 bin TL muhammen bedel üzerinden kiraya verilmesi planlanan orman arazisi ‘kesin korunacak hassas alan’ olmasına rağmen Konaklamasız Orman Parkı adı altında yapılaşmaya açılmasına nasıl göz yumuyorsunuz?
- Korunan alan vasfındaki Gerenlik Koyu 5 yıl önce plaj yapmak uğruna tahrip edilmişti. Şimdi de Orman Parkı olarak 20 yıllığına kiralanmak isteniyor. Doğamızı tahrip etmekte neden bu kadar ısrarcısınız?
- Orman Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ihale dosyasında, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan ilgili görüş alınmış mıdır? Alındı ise bu görüş nedir?
- Antalya ve Kaş’ta daha önceleri de yapılmak istenen orman parklarına halkın tepkisinin bilinmesine rağmen neden hala orman parkı yapımında ısrar ediyorsunuz?
- 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Doğal Sit Alanları Koruma ve Kollama Koşulları İlke Kararına göre ihalenin iptal edilmesini sağlayacak mısınız? Yoksa bu ilke kararını göz ardı mı edeceksiniz?
Coşar, Antalya'nın doğasını korumak için mücadele edeceklerini vurguladı.