Siyaset

CHP’Lİ TANAL, BAKANLARI ÖNERGE YAĞMURUNA TUTTU

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa’da meydana gelen sel felaketindeki ihmalleri ve sel sonucu oluşan zararları Meclis gündemine taşıdı.

Abone Ol

ŞANLIURFA’DAKİ SEL FELAKETİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
 

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa’da meydana gelen sel felaketindeki ihmalleri ve sel sonucu oluşan zararları Meclis gündemine taşıdı.

Tanal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırladı.
 

Tanal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi metninde, Şanlıurfa’da aşırı yağışlar sonrası her yıl tekrar eden su baskınları ve sel felaketlerinin, kentteki altyapı eksikliklerinin ciddiyetini gözler önüne serdiğine dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen 21 Eylül ve 22 Eylül 2024 tarihinde merkez ilçeler Karaköprü, Eyyübiye ve Haliliye ile Bozova, Halfeti, Suruç ve diğer kırsal ilçelerde meydana gelen şiddetli sağanak yağışın kenti olumsuz etkilediğinin belirtildiği önerge metninde, evlerin, iş yerlerinin, alt geçitlerin ve caddelerin su baskınlarına maruz kaldığı vurgulandı.

NEDEN KALICI ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPILMIYOR?
 

Tanal, Bakan Murat Kurum’a Şanlıurfa’da her yıl tekrarlanan su baskınlarına karşı neden kalıcı altyapı çalışmaları yapılmadığını sordu. Şanlıurfa merkezde ve kırsal ilçelerde yaşanan su baskınlarına yönelik altyapı iyileştirme projeleri hakkında bilgi talep eden Tanal, ana arterlerdeki altyapı sorunlarının çözümü için bir bütçe ayrılıp ayrılmadığını, şayet ayrıldıysa bu bütçenin ne zaman kullanılacağını sordu.

SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?
 

Tanal, önergenin devamında, “Kent genelinde sıkça yaşanan su baskınlarına karşı DSİ ve yerel yönetimlerle koordineli bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülmekteyse, hangi tedbirler alınmaktadır? Şanlıurfa ilinde su baskınlarına karşı tedbir almayan yetkililer hakkında idari soruşturma başlatılacak mıdır? Şayet başlatılmayacak ise gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti.

SEL MAĞDURLARININ ZARARI KARŞILANACAK MI?
 

CHP’li vekil Mahmut Tanal, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği önergede ise yaşanan sel felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması için bir planlama yapılıp yapılmadığını, sel mağdurları için herhangi bir ödenek ayrılıp ayrılmadığını, şayet ayrıldıysa bu ödeneğin ne zaman ve nasıl dağıtılacağını sordu.
 

Selden zarar gören ev, iş yeri ve araçlar için hasar tespit çalışmaları yapılıp yapılmadığını soran Tanal, “Şanlıurfa ilimizde sel felaketinden zarar gören vatandaşlarımıza yönelik yapılacak ödemeler için belirlenen bir tarih var mıdır?” diye sordu.
 

ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?
 

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde de Şanlıurfa’da sel felaketinin tarımsal üretimde büyük kayıplara yol açtığını aktardı. Önerge metninde, ekili tarım arazilerinin büyük zarar gördüğünü, fıstık bahçelerinin sel suları altında kaldığını ve toplu halde bekletilen fıstık ürünlerinin sel sularıyla birlikte kaybolduğunu hatırlatan Tanal, “Şanlıurfa’da sel felaketinden etkilenen çiftçilerimizin zararlarının en kısa sürede tespit edilerek, mağduriyetlerinin giderilmesi ve zarar gören tarım arazilerinin eski haline getirilmesi amacıyla bir çalışma yürütülecek midir?” sorusunu yöneltti.

Tanal, Bakan İbrahim Yumaklı’ya yine Suruç ilçesinde DSİ’ye ait T5 Tahliye Hattının derinleştirilmesi çalışmaları için neden yeterli bütçe ayrılmadığını sordu.