GenAI: Üretken yapay zekâ, bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan bir yapay zekâ teknolojisi dalıdır.

Birleşmiş Milletler Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) yeni raporuna göre, Çin merkezli mucitler, üretken yapay zeka alanında en fazla patent başvurusunda bulunan ülkeler arasında yer alıyor.

Ajansın Patent Manzarası Raporu'na göre , 2014-2023 yılları arasında 38.000'den fazla GenAI patenti Çin'den çıktı. Bu sayı, ikinci sırada yer alan ABD'deki mucitler tarafından yapılan başvuruların altı katı.

GenAI veya Üretken Yapay Zeka, kullanıcıların metin, resim, müzik veya yazılım kodu gibi içerikler oluşturmasına olanak tanır ve ChatGPT, Google Gemini veya Baidu'nun ERNIE'si gibi sohbet robotları da dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel ve tüketici ürünlerine güç verir.

Oyunun kurallarını değiştiren bir şey

WIPO Genel Direktörü Daren Tang, “GenAI, çalışma, yaşama ve eğlenme biçimimizi dönüştürme potansiyeline sahip, oyunun kurallarını değiştiren bir teknoloji olarak ortaya çıktı” dedi .

Çukurova Üniversitesi 1004 Değerlendirme Toplantısına Ev sahipliği Yaptı Çukurova Üniversitesi 1004 Değerlendirme Toplantısına Ev sahipliği Yaptı

WIPO Raporu'na göre, GenAI ile eşanlamlı hale gelen derin sinir ağı mimarisinin 2017'de tanıtılmasından bu yana, GenAI patentlerinin sayısı 2023'e kadar yüzde 800'den fazla arttı.  

Patent faaliyetlerindeki keskin artış, son dönemdeki teknolojik gelişmeleri ve GenAI'daki potansiyeli yansıtıyor.

Ortak yararımız için

WIPO Başkanı, patent eğilimlerini ve verilerini analiz ederek ajansın, bu hızla gelişen teknolojinin nerede geliştirildiği ve nereye gittiği konusunda herkese daha iyi bir anlayış sağlamayı umduğunu sözlerine ekledi.

"Bu, politika yapıcıların GenAI'nin gelişimini ortak yararımıza şekillendirmesine ve inovasyon ve yaratıcı ekosistemlerimizin merkezine insanı koymaya devam etmemizi sağlamaya yardımcı olabilir" dedi.  

Raporun temel bulguları

Rapora göre, GenAI patentleri şu anda küresel ölçekte tüm AI patentlerinin yüzde 6'sını temsil ediyor.

En çok başvuruda bulunan ilk 10 şirket arasında Tencent (2.074 buluş), Ping An Insurance (1.564), Baidu (1.234), Çin Bilimler Akademisi (607), IBM (601), Alibaba Group (571), Samsung Electronics (468), Alphabet (443), ByteDance (418) ve Microsoft (377) yer alıyor.

Konum açısından Çin (38.210 buluş) ABD'yi (6.276 buluş), Kore Cumhuriyeti'ni (4.155 buluş), Japonya'yı (3.409 buluş) ve Hindistan'ı (1.350 buluş) geride bırakarak alanda lider oldu.

GenAI patentlerinde (17.996 buluş) görüntü ve video verileri baskındı, bunu metin (13.494) ve konuşma veya müzik (13.480) takip etti.  

Molekül, gen ve protein bazlı verileri kullanan GenAI patentleri hızla arttı (2014'ten bu yana 1.494 buluş) ve son beş yılda yıllık ortalama yüzde 78 büyüme sağlandı.

Editör: Haber Merkezi