İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Malatya'nın Arguvan ilçesine bağlı İsaköyü, Hakverdi, Tatkınık ve Tarlacık mahallelerinde ilan edilen maden sahalarına ilişkin TBMM'ye verdiği soru önergesiyle dikkatleri bölgedeki çevre sorunlarına çekti. Dem, maden çıkarma faaliyetlerinin çevreye ve yerel halkın geçim kaynaklarına olası zararlarını sorgularken, bölgedeki su kaynaklarının kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
"Ekoloji Siyaset Üstü Bir Konudur"
Celal Fırat, ekolojik dengenin korunmasının yalnızca siyasetin değil, her bireyin sorumluluğu olduğunu belirterek, “Ekolojinin dili, dini, siyaseti olmaz. Herkes temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bu hak, Anayasa ile güvence altına alınmıştır” dedi. Malatya’nın Arguvan ilçesinin en zengin flora ve faunasına sahip olduğuna dikkat çeken Dem, özellikle maden çıkarma faaliyetlerinin bölgede büyük bir ekolojik felakete yol açabileceğini belirtti.
Su Kaynakları ve Tarım Alanları Tehlikede
Arguvan’ın en önemli su kaynaklarından biri olan Şotik Çayı, Cevizdere Çayı ve Kozluk Çayı üzerinde yapılacak maden çıkarma faaliyetlerinin, bölgedeki su kaynaklarını kurutabileceği ve tarım alanlarını yok edebileceği ifade ediliyor. Bölgenin tarıma dayalı geçim kaynağı olan yerel halk, bu faaliyetlerin tarım, hayvancılık ve arıcılık gibi ekonomik faaliyetlere büyük zarar vereceğinden endişe ediyor.
Bölge Halkı Bilgilendirilmiyor
Dem, Malatya Çevre Platformu aktivistlerinin çevreye verilecek zararlar hakkında yaptığı uyarıların neden dikkate alınmadığını sorgularken, yerel halkın bu faaliyetlerden etkilenip etkilenmeyeceği konusunda yeterli bilgilendirme yapılmadığını belirtti.
"Maden Faaliyetlerine Neden İzin Verilmektedir?"
Celal Fırat, son olarak, insanların yaşam alanlarına, su kaynaklarına ve doğaya zarar verecek bu maden işletmelerine neden izin verildiğini sorgulayarak, TBMM'ye bu konuda gerekli adımların atılmasını talep etti.
Malatya’daki bu maden arama faaliyetlerinin yerel halk ve çevre üzerindeki etkilerinin geniş çapta tartışılacağı öngörülüyor.