Enflasyon Beklentilerin Altında

Haziran ayı enflasyonu, aylık yüzde 1,64 ve yıllık yüzde 71,6 seviyesinde gerçekleşti. Beklentiler ise yüzde 72,5 seviyesindeydi. Bu rakamların ardından hükümetin beklediği dezenflasyon süreci de başlamış oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan rakamların ardından dezenflasyon sürecinin başladığını belirterek, "Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur." dedi.

Dolar ve Euro Kurları

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından döviz kurlarında şu değişiklikler gözlemlendi:

  • Dolar kuru perşembe gününe 32,55 TL'den başladı.
  • Euro ise 35,10 TL'den işlem gördü.

Merkez Bankası Açıklamaları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantının özet metninde, "Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin ekonomik dönüşümü: Bakan Şimşek’ten kritik mesajlar Türkiye'nin ekonomik dönüşümü: Bakan Şimşek’ten kritik mesajlar

Merkez Bankası Başkanı'nın Açıklamaları

Bugün Reuters'e röportaj veren Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Henüz kat edecek mesafemiz var, sıkılığı koruyarak verilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz." dedi. "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz." diyen Karahan, enflasyonu düşürme konusunda "son derece kararlı" olduklarını vurguladı. Başkan Karahan, haziran verisiyle sağlıklı bir çıkarım yapılamayacağını söyledi.

Piyasalar, memurlar ve emekliler, bu gelişmeler ışığında döviz kurlarının seyrini yakından takip ediyor.

Editör: Haber Merkezi