Ekonomi

Dolar ve euro tırmanışta

Abone Ol

Dolar kuru yükselmeye devam ediyor. Kur, yeni haftaya 33.25 TL'den başlamışken, bugün 33.57 TL'ye çıktı. Euro ise 36.67 TL'den işlem görmeye başladı. Piyasalar pazartesi günü yaşanan kaosu atlattı ve içerde yatırımcılar TCMB'nin yarın açıklayacağı enflasyon verilerini bekliyor. 

TÜRKİYE VE DÜNYADA EKONOMİK GELİŞMELER

Pazartesi günü %13'lük düşüş ile tarihinin en büyük kaybını yaşayan Japonya Borsası Nikkei 225 endeksi, tüm kayıplarını geri aldı. Dün %10 yükselen borsa, bugün %4,30 daha arttı. ABD borsaları ise dün %1'lik artışla kapanırken, bugün nasıl açılacağına dair endeks vadelileri %1'den fazla artış gösteriyor.

Dün A Para'da bir programa katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalarda yaşanan çalkantının geçici bir panik atak olduğunu ifade etti. Şimşek, "Emtia fiyatlarında gerileme kalıcı olursa olumlu etkileniriz" dedi. 

Enflasyonla ilgili konuşan Bakan Şimşek, "Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız. Milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz. 2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz. 2025 dezenflasyon yılı olacak" açıklamasında bulundu. Şimşek, yıl sonu enflasyonunun %40 civarında olacağını öngördüklerini vurguladı.

Pazartesi günü TÜİK'in açıkladığı verilere göre, enflasyon temmuz ayında %3.50'lik piyasa beklentilerinin altında %3,23 arttı. Yıllık enflasyon ise %61,78'e geriledi. En büyük katkı, elektrik faturası nedeniyle konut sektöründen geldi.

TCMB'nin yarın yıl sonu enflasyon tahminini koruması bekleniyor. TCMB'nin düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de enflasyon oranlarının TCMB tahminine yakın olması, herhangi bir değişiklik yapılmayacağı beklentilerini artırdı. Raporun ardından TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yapacağı açıklamalar piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Reel efektif döviz kuru endeksi, Temmuz 2024'te TÜFE bazında 0.91 puan artarak 62.90'a yükseldi. Böylece Türk lirası, Mart 2021'den bu yana en değerli seviyesine ulaşmış oldu.