TÜRKİYE'NİN İSRAİL POLİTİKASI

Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler konjonktüre göre zaman zaman kopma noktasına gelen, sürekli değişiklik göstererek durmadan ilerleyen dinamik bir seyir izlemektedir.

İmparatorluk düzeninden cumhuriyete geçişte, Yahudi ulusuna karşı hiçbir önyargı taşımadığı ve o nedenle hiç çatışma yaşamadığı bilgisi hafızasında yer alan Türkler için İsrail Devleti’nin kurulmasına karşı bir protesto hali hiç belirmemiştir. Türkiye, İsrail’in varlığını kabul eden ve onu tanıyan ilk Müslüman ülkedir. Bununla birlikte Türkiye’nin en başından beri üzerinde durduğu husus İsrail’in varlığı değil, var olma biçimidir.

Dr. Çiğdem Bayraktar Ör çalışmasında, varlığının temel argümanlarını kutsal metinlerde arayan ve bu metinler aracılığıyla Filistin topraklarının kendisine vaat edildiğini savunan İsrail ile Müslüman olan ancak Arap olmayan Türkiye arasındaki inişli çıkışlı siyasi münasebetlerle birlikte, bu yüzeyin altında devam eden ticari-ekonomik işbirlikleri ve sosyokültürel diyaloglar aktarmaya gayret etmiştir.

Çalışmada siyasi ilişkilerde zaman zaman tırmanan gerginliğe rağmen iki ülke insanı ve kültürü arasında cereyan eden kesintisiz iletişime dikkat çekilmiştir.

Türkiye’nin İsrail Politikası Türkiye’nin yakın dönemdeki dış ilişkileri konusunda mevcut birikime bir katkıda bulunmak ve sonraki yüzyıllarda özgülenebilecek bir paradigma çerçevesi çizebilmeyi hedeflemektedir.

Dr. Çiğdem Bayraktar Ör’ün yazdığı Türkiye’nin İsrail Politikası Destek Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda…

Arka Kapak Yazısı:

TÜRKİYE’NİN EN BAŞINDAN BERİ ÜZERİNDE DURDUĞU

HUSUS İSRAİL’İN VARLIĞI DEĞİL, VAR OLMA BİÇİMİDİR.

İmparatorluk düzeninden cumhuriyete evrilirken özelde, toplumsal yaşam alanında Yahudi ulusuna karşı hiçbir önyargı taşımadığı ve o nedenle hiç çatışma yaşamadığı bilgisi hafızasında yer alan Türkler için İsrail Devleti’nin kurulmasına karşı bir protesto hali hiç belirmemiştir.

Türkiye’nin en başından beri üzerinde durduğu husus İsrail’in varlığı değil, var olma biçimidir.

“Yaşamı savunan” filmlerle buluşma “Yaşamı savunan” filmlerle buluşma

Soğuk Savaş sonrası yeniden biçimlendirilmeye çalışılan Ortadoğu’da ABD-Rusya çekişmesi, İsrail’in merkezde olduğu eskisinden farklı bir denklem ortaya çıkarmıştır.

O nedenle, Batılı güçlerin desteğini arkasına alarak kurulan İsrail için Türkiye ile geliştireceği diyaloğun ABD ve Rusya nüfuzunun etkilerine ve derinliğine bakılmaksızın anlaşılması mümkün değildir.

Yazar Hakkında

Dr. Çiğdem Bayraktar Ör, İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni hem bölüm, hem fakülte birincisi olarak bitirdi. Aynı zamanda Çift Anadal Programı’yla Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı bölümünden de mezun oldu. Marmara Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı mastır programını “II. Abdülhamid Döneminde İngiliz Kamuoyunda Filistin’e Göç Meselesi (1876-1908)” başlıklı tezi ve “Yüksek Onur Öğrencisi” derecesiyle bitirdi. Mastır tezi “Sör Siyonist: İngiltere’den Filistin’e Toprak Kavgası” ismiyle yayımlandı. Aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı’nda “ABD ve Sovyetler Birliği Ekseninde Türkiye-İsrail İlişkileri (1948-1982)” konulu teziyle doktora programını yine “Yüksek Onur Öğrencisi” olarak tamamladı. Doktora tezi Türkiye’nin İsrail Politikası adıyla elinizde tuttuğunuz kitap halinde yayımlanmıştır. Bayraktar Ör, sevilen televizyon programları hazırlayıp sunmaktadır. Evli ve iki çocuk annesidir. Sevgili, Zoraki Demokrasi, Biz Kimiz, Ne Mutlu Türk’üm Diyene, Staj yayımlanmış diğer kitaplarıdır.

Eser Adı: Türkiye’nin İsrail Politikası

Yazar Adı: Dr. Çiğdem Bayraktar Ör

Yayınevi: Destek Yayınları

Türü: Araştırma

Fiyatı: 320 TL

Sayfa Sayısı: 368

Editör: Haber Merkezi