Önde gelen bir savunma düşünce kuruluşuna göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Avrupa çapında askeri harcamalarda keskin bir sıçramayı tetiklediğinden, dünya askeri harcamaları 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,24 trilyon dolara ulaştı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) Pazartesi günü küresel askeri harcamalara ilişkin yıllık raporunda, küresel harcamaların üst üste sekizinci kez arttığını söyledi.
Avrupa'da yüzde 13'lük bir artış oldu ve bu, en az 30 yılın en hızlısı.
SIPRI, bunların çoğunun Rusya ve Ukrayna ile bağlantılı olduğunu , ancak diğer ülkelerin de algılanan Rus tehditlerine yanıt olarak askeri harcamaları artırdığını söyledi.
SIPRI'nin Askeri Harcamalar ve Silah Üretimi Programı kıdemli araştırmacısı Nan Tian, "Son yıllarda küresel askeri harcamalardaki sürekli artış, giderek daha güvensiz bir dünyada yaşadığımızın bir işaretidir." "Devletler, yakın gelecekte iyileşmeyi öngörmedikleri, kötüleşen bir güvenlik ortamına yanıt olarak askeri gücünü artırıyor."
Moskova, 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım yarımadasını işgal edip ele geçirdi ve Şubat 2022'de tam kapsamlı işgaline başlamadan önce ülkenin doğusundaki ayrılıkçı isyancıları destekledi.
SIPRI'ye göre bu hamleler, Rusya'ya komşu olan veya bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin etki alanının bir parçası olan diğer ülkeler arasında alarma neden oldu; Finlandiya'nın harcamaları yüzde 36 ve Litvanya'nın askeri harcamaları yüzde 27 arttı.
Rusya ile sınırı yaklaşık 1.340 km (833 mil) uzanan Finlandiya, Nisan ayında NATO'nun 31. üyesi oldu . 200 yılı aşkın süredir askeri ittifaklardan kaçınan İsveç de katılmak istiyor.
SIPRI'nin Askeri Harcama ve Silah Üretimi Programı araştırmacısı Lorenzo Scarazzato, "Şubat 2022'de Ukrayna'nın tam ölçekli işgali, 2022'deki askeri harcama kararlarını kesinlikle etkilese de, Rus saldırganlığına ilişkin endişeler çok daha uzun süredir artıyor" dedi. "Pek çok eski Doğu bloğu ülkesi, Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014 yılından bu yana askeri harcamalarını iki kattan fazla artırdı."
Düşünce kuruluşu, Ukrayna'daki askeri harcamaların 2022'de altı kattan fazla artarak 44 milyar dolara ulaştığını, bunun bir ülkenin askeri harcamalarında SIPRI verilerinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek tek yıllık artış olduğunu söyledi.
Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzdesi olarak askeri harcamalar, bir önceki yıl yüzde 3,2'den 2022'de yüzde 34'e yükseldi.
SIPRI'ye göre, Rus askeri harcamaları 2022'de tahminen yüzde 9,2 artarak yaklaşık 86,4 milyar dolara ulaştı. Bu, 2021'de yüzde 3,7 olan Rusya'nın 2022 GSYİH'sının yüzde 4,1'ine eşdeğerdi.
Amerika Birleşik Devletleri, toplam küresel askeri harcamanın yüzde 39'u olan yüzde 0,7 artışla 2022'de 877 milyar dolara dünyanın en büyük askeri harcamacısı olmaya devam etti. SIPRI'den Nan Tian, artışın büyük ölçüde "Ukrayna'ya sağladığı benzeri görülmemiş mali askeri yardımdan" kaynaklandığını söyledi.
Düşünce kuruluşuna göre, ABD'nin Ukrayna'ya mali askeri yardımı 2022'de toplam 19,9 milyar doları buldu.
Çin, 2022'de tahmini olarak 292 milyar dolar tahsis ederek dünyanın ikinci en büyük askeri harcamacısı olmaya devam etti. Bu, 2021'e göre yüzde 4,2 daha fazlaydı ve art arda 28. yıllık artışı temsil ediyor.
Bu arada Japonya, 2022'de orduya bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artışla 46 milyar dolar harcadı. SIPRI, bunun 1960'tan beri Japon askeri harcamalarının en yüksek seviyesi olduğunu söyledi.
Japonya ve Çin, Asya ve Okyanusya'da 575 milyar doları bulan askeri harcamalara öncülük etti. SIPRI, bölgedeki askeri harcamaların en az 1989'dan beri arttığını söyledi.
Doğu Asya'daki gerilim, Pekin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü özerk Tayvan adası yüzünden yükseldi. Çin ayrıca, Filipinler, Vietnam ve Malezya gibi ülkeler tarafından da talep edilen önemli bir deniz ticaret yolu olan Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor .
Japonya ve Çin, Tayvan'ın kuzeydoğusunda bulunan Senkaku veya Diaoyu Adaları konusunda da anlaşmazlık yaşıyor.
Tokyo'nun ayrıca, Hokkaido'nun kuzeydoğusunda yer alan ve 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ele geçirilen Kuzey Toprakları konusunda Moskova ile uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığı var. Rusya onlara Kuril Adaları diyor.