Eğitim İş Sendikası, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen üniversitelere yapılan rektör atamalarını eleştirdi.

Eğitim İş Sendikası, üniversitelerin siyasi yapılar haline getirilmesine yönelik düzenlemelere sert bir tepki gösterdi. Sendika, 2018 yılında çıkarılan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversitelerde rektör atama yetkisinin Cumhurbaşkanı’na devredilmesi sonrası, bilimsel ve özerk yapının zarar gördüğünü belirtti.

Eğitim Sen, Okullarda Temizlik Personeli İhtiyacı Geçici Çözümlerle Giderilemez, Kadrolu İstihdam Şart! Eğitim Sen, Okullarda Temizlik Personeli İhtiyacı Geçici Çözümlerle Giderilemez, Kadrolu İstihdam Şart!

Anayasa Mahkemesi, 4 Haziran 2024 tarihinde bu düzenlemeyi iptal etmişti. Ancak Eğitim İş Sendikası, 16 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından ODTÜ ve İTÜ gibi önemli üniversiteler de dahil olmak üzere 13 üniversiteye yapılan yeni rektör atamalarının, Anayasa Mahkemesi’nin kararının göz ardı edildiğini gösterdiğini savundu.

Sendika, bu durumun üniversitelerin bağımsızlığına ve akademik özgürlüğe ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Açıklamada, üniversitelerin bilimsel araştırmaların ve özgür düşüncenin yuvası olduğu, bu kurumların yöneticilerinin siyasi baskılardan uzak ve liyakata dayalı olarak atanması gerektiği belirtildi.

Eğitim İş Sendikası, hukuk devletinin temel ilkelerine aykırı buldukları bu atamalara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayarak, “Hukukun üstünlüğünü tanıyın! Anayasa Mahkemesi’nin bu haklı kararının gereğini yapın! Üniversitelerin kamusal ve demokratik bir anlayış temelinde yeniden yapılandırılması için kararlılıkla mücadele edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi