Eğitim

Eğitim Sen: 2024 YKS Sonuçları Açıklandı mı, Açıklanmadı mı?

Birçok aday ÖSYM sistemine giriş yaparken sorunlar yaşamış ve kendi yerleştirme sonuçlarını öğrenmekte zorluklar yaşamıştır. Bu durum, 2024 yılında hâlâ hata veren bir ÖSYM sistemi ile karşı karşıya olduğumuzu gözler önüne sermektedir.

Abone Ol

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamalara göre, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları resmi olarak açıklanmış olmakla birlikte, birçok aday ÖSYM sistemine giriş yaparken sorunlar yaşamış ve kendi yerleştirme sonuçlarını öğrenmekte zorluklar yaşamıştır. Bu durum, 2024 yılında hâlâ hata veren bir ÖSYM sistemi ile karşı karşıya olduğumuzu gözler önüne sermektedir.

Boş Kalan Kontenjanlar ve Tercih Edilmeyen Bölümler

ÖSYM, 2024 YKS yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Bu yıl 2 milyon 755 bin 301 adaydan yalnızca 1 milyon 670 bin 205’inin tercih yaptığını ve bunlardan 987 bin 388’inin tercihlerine yerleşerek kayıt yaptırmaya hak kazandığını belirtti. Ancak, devlet üniversitelerinde 7.452, vakıf üniversitelerinde ise 16.286 boş kontenjan kalması dikkat çekmektedir. Özellikle fen bilgisi ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerinde ciddi kontenjan açıkları gözlemlenmektedir. Bu bölümlere olan ilginin azalmasının ardındaki nedenlerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanması gerektiği ifade edilmektedir.

AKP İktidarının Bilimsel Eğitime Darbesi

Eğitim Sen, AKP iktidarının eğitimin bilimsel niteliğini ortadan kaldırmak için yaptığı değişikliklere de dikkat çekmektedir. Fen ve matematik gibi temel bilim derslerinin saat sayılarının azaltılması, din derslerinin zorunlu seçmeli hale getirilmesi ve yabancı dil uygulamalarının kaldırılması, bu değişikliklerden sadece birkaçıdır. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında yapılan müfredat değişiklikleriyle birlikte laik ve bilimsel eğitimin son kalıntılarının da silinmeye çalışıldığı ifade edilmektedir.

Eğitim Politikalarının Sonuçları: Öğretmenlik Mesleğinin İtibarsızlaştırılması

Milli Eğitim Bakanı’nın bir televizyon programında yaptığı “çocukların seçmeli derslerinin üçünü de fen bilimleri olarak seçmesi pedagojik gelişimi olumsuz etkiliyor” açıklamasının ardından, üniversite tercihlerindeki fen ve matematik öğretmenliği bölümlerindeki düşüşlerin normal olduğunu vurgulayan Eğitim Sen, öğretmenlik mesleğinin itibarının azalmasına yönelik endişelerini dile getirmektedir.

Vakıf Üniversitelerindeki Boş Kontenjanlar

Vakıf üniversitelerindeki boş kontenjanların geçen yıla göre %16,3 oranında arttığı görülmektedir. Bu üniversitelerin uyguladığı yüksek fiyat artışlarının, öğrencilerin bu okulları tercih etmemesinde etkili olduğu değerlendirilmektedir.

Zorlu Bir Süreç Adayları Bekliyor

2024 YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Ek tercih takvimi ve kontenjanları ise 23 Ağustos’tan sonra açıklanacaktır.

Eğitimin ve Öğrencilerin Gerçek Sorunlarına Odaklanılması Gerekiyor

Üniversiteye kayıt yaptıracak adayları zorlu bir süreç beklemektedir. Barınma, ulaşım, beslenme gibi sorunların yanı sıra artan yaşam maliyetleri ve borçlanma zorunlulukları gençlerin geleceğe dair umutsuzluğunu artırmaktadır. Eğitim Sen, iktidarın bu sorunlara çözüm üretmesi gerektiğini, üniversite öğrencilerinin nitelikli bir eğitim alabilmesi ve güvenli bir ortamda bulunması için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini vurgulamaktadır.