Milli Eğitim Bakanlığı, Okulların Olası Bir Deprem ya da Yangın İhtimaline Karşı Ne Kadar Güvenli Olduğunu Açıklamalıdır!

2024/25 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı başlıyor. 18 milyona yakın öğrenci ve 1 milyonu aşkın eğitim emekçisi ders başı yapacak. Ancak, Bolu Kartalkaya’da 21 Ocakda 21 Ocak\u201ta bir otelde yaşanan yangın felaketi, eğitim alanlarının güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. 78 yurttaşımızın hayatını kaybettiği bu olay, tıpkı iki yıl önce yaşanan ve 50 binden fazla can kaybına yol açan 6 Şubat depremleri gibi, zamanında alınmayan önlemlerin acı sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Eğitim Alanlarının Güvenliği Tartışmalı

Eğitim kurumları, çocukların ve eğitim emekçilerinin günlerinin büyük bir kısmını geçirdiği alanlar olması nedeniyle, bu alanların deprem ve yangın gibi felaketlere ne kadar hazır olduğu, dolayısıyla can güvenliği açısından ne kadar güvenilir olduğu tartışmalıdır. Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketi, okul güvenliği, kriz yönetimi ve psikolojik destek mekanizmalarının önemini bir kez daha göstermiştir.

Eğitim Sen’in Sorduğu Sorular

Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in şu sorulara yanıt vermesini bekliyoruz:

  1. Türkiye’deki tüm ortaokul ve lise düzeyindeki kaç okulda yangın merdiveni bulunmaktadır?

  2. Depreme dayanıksız olduğu bilinen kaç okul binası hâlâ aktif olarak kullanılmaktadır?

    Özel Eğitim Desteği/Bütçe Açıklandı! Zam Oranı %30 Oldu. Eğitim Emekçileri Piyasanın Çıkarlarına Teslim Edilemez! Özel Eğitim Desteği/Bütçe Açıklandı! Zam Oranı %30 Oldu. Eğitim Emekçileri Piyasanın Çıkarlarına Teslim Edilemez!
  3. Yangın merdiveni olmayan okulların sayısı kaçtır? Bu okullara neden gerekli düzenlemeler yapılmamıştır?

  4. Mevcut yangın merdivenlerinin kaçının kullanımı güvenlidir? Kaç tanesi yönetmeliklere uygundur?

  5. Deprem güçlendirme çalışmaları tamamlanmadan eğitim-öğretimin sürdürüldüğü kaç okul bulunmaktadır?

  6. Bu okullarda eğitim gören öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer çalışanların can güvenliği nasıl sağlanacaktır?

  7. Yangın ya da deprem gibi bir felaket yaşandığında sorumluluk kimin olacaktır? İhmaller nedeniyle meydana gelebilecek olası can kayıplarının hesabını kim verecektir?

Eğitim Sen’in Talepleri

Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyoruz:

  • Türkiye’deki tüm okulların güvenli olup olmadığına dair şeffaf bir denetim yapılmalı ve sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır.

  • Yangın merdiveni bulunmayan ve depreme dayanıksız okullar derhal kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

  • Riskli okullarda yapılan eğitim-öğretim faaliyetleri derhal durdurulmalı, öğrencilerin güvenli binalarda eğitim görmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

  • Yangın ve deprem güvenliği için merkezi bütçeden ihtiyaç kadar bütçe ayrılmalı, eğitim kurumları ranta göre değil, can güvenliğine öncelik verilecek şekilde düzenlenmelidir.

Psikososyal Destek Şart

Bolu Kartalkaya’da yaşanan felaket sonrasında yapılması planlanan psikolojik destek çalışmaları, sadece yangında hayatını kaybeden öğrencilerin okullarıyla sınırlı kalmamalı, Türkiye genelinde kapsamı bir psikososyal destek planlaması yapılmalıdır. Öğretmenlere travma sonrası öğrenci davranışlarını anlama ve doğru müdahalede bulunma eğitimleri verilmelidir. Travmaların etkilerinin uzun vadeli olabileceği göz önünde bulundurularak, bu destekler uzun süreli olmalıdır.

Eğitim Sen olarak, tüm duyarlı kamuoyunu, eğitim emekçilerini ve velilerimizi çocuklarımızın güvenli binalarda eğitim alabilmesi için birlikte mücadeleye davet ediyoruz.

EĞitime Yeterli Bütçe, Okullara İhtiyacı Kadar Ödenek Ayrılmalıdır!
Güvenli ve Sağlıklı Okullar İçin Harekete Geçilmeli, Gerekli Önlemler Alınmalıdır!

Editör: Haber Merkezi