EMEP Adana İl Başkanı Suat Nacar: "Bu Bir İş Cinayetidir!"

12 Yaşındaki Suriyeli Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

Adana'da bu sabah saat 08.00 sularında 12 yaşındaki Suriyeli mülteci çocuk işçi Ahmet, bozuk asansörde sıkışarak hayatını kaybetti. Olay, Obalar Caddesi'nde bulunan ve çoğunluğu tekstil atölyelerinden oluşan Dağ Tekstil İş Hanı'nda meydana geldi.

"İş Güvencesi ve Denetim Yok"

EMEP Adana İl Başkanı Suat Nacar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iş hanında çalışan işçilerin hiçbir iş güvencesinin bulunmadığını ve çoğunun sigortasız çalıştığını belirtti. Nacar, "Bu bölgede çoğunluğunu mülteci işçilerin oluşturduğu, iş müfettişlerinin denetim yapmadığı, işçi sağlığı ve iş güvencesinin olmadığı onlarca merdiven altı atölye var" dedi.

"Asansör Uzun Süredir Bozuktu"

Olayın yaşandığı Dağ Tekstil İş Hanı'nda "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği Projesi" kapsamında işçi çalıştırıldığına dair tabela bulunuyor. Nacar, uzun süredir arızalı olan asansörün gerekli önlemler alınmadan kullanılmaya devam edildiğini vurgulayarak, "Bir ay önce koruma kabini takıldıktan sonra asansör tamirci çağrılmış, ancak çözüm olarak koruma kabini çıkarılmış. İşçiler, 'Asansör bir süredir bozuktu. Hiçbir önlem almadılar. İnsan hayatı çok ucuz' diye anlatıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Çocuk İşçiliği Derhal Yasaklanmalı"

Nacar, olayın bir iş cinayeti olduğunu belirterek, "Patronların daha çok kazanmak adına işçileri köle gibi çalıştırması ve gerekli tedbirleri almaması sonucu yaşanmıştır. Çocuk işçiliği derhal yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran işletmeler caydırıcı cezalara çarptırılmalıdır" dedi.

AKDEV’den Türk çocuklarına güzel haber AKDEV’den Türk çocuklarına güzel haber

"Sürecin Takipçisi Olacağız"

Nacar, "Bugün Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü arifesinde, çalışmak zorunda kaldığı ve tedbir alınmadığı için Suriyeli çocuk işçi hayatını kaybetti. Bu cinayet, işçileri köle gibi gören patronların ve onların sözcüsü olan AKP iktidarının eliyle işlenmiş bir cinayetten başka bir şey değildir. Emek Partisi Adana İl Örgütü olarak sürecin takipçisi olacağız. Bu cinayetlere dur demek için örgütlenelim, mücadele edelim" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi