Azerbaycan'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nda (COP29) Türkiye'yi oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın temsil edeceği açıklandı. Konuyla ilgili olarak İklim Değişikliği Başkanlığı, sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

Açıklamada, COP29'a Türkiye'yi temsilen seçilen üyelerin tamamen COP29 Başkanlığı'nın tercihlerini yansıttığı belirtildi. Türkiye'nin resmi müzakere heyetinin ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulduğu ve heyette Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji, Ticaret Bakanlıkları gibi ilgili bakanlıkların da yer aldığı vurgulandı.

İklim Değişikliği Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, COP toplantılarının resmi karar alma oturumlarında, İklim Değişikliği Başkanlığı koordinasyonunda ve çeşitli bakanlıkların katılımıyla oluşturulan resmi olarak yetkilendirilmiş müzakereci heyet ile temsil edilmektedir. Bu heyet, 'sera gazı azaltımı', 'iklim değişikliğine uyum', 'iklim finansmanı' gibi konularda müzakerelere katılmaktadır."

Açıklamada ayrıca, COP29 Azerbaycan Başkanlığı tarafından Temmuz ayında kurulan Uluslararası Danışma Komitesi'ne de değinildi. Komitenin gayriresmi nitelikte olduğu, COP Başkanlığı'nın takdiriyle kurulduğu ve herhangi bir resmi statüsünün bulunmadığı belirtildi. Komitenin amacı ise, toplumun farklı kesimlerinden iklim savunucularının çeşitli seslerini temsil etmek ve tavsiye niteliğinde toplantılar yapmak olarak ifade edildi.

Utku Sağılır: Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme… Utku Sağılır: Atmosfer, su ve toprak vatandır, vatanını kirletme…

Son olarak, COP29'da Türkiye'nin konularında uzman ve temsile yetkili müzakere heyetinin konferansın tüm resmi oturumlarını takip edeceği ve hazırlıkların İklim Değişikliği Başkanlığı'nın koordinasyonunda sürdüğü bildirildi.

Engin Altan Düzyatan'ın bu rolü üstlenmesiyle birlikte, COP29'a Türkiye'nin katılımı ve bu konferansta alınacak kararlar kamuoyunun dikkatini çekmeye devam edecek gibi görünüyor.

Editör: Haber Merkezi