Kayseri Olayları Sonrası Erdoğan ve Özel'in Açıklamaları

Kayseri'de Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saldırılar sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında sert söylemler yaşandı. Erdoğan, olayların sebebini muhalefetin "zehirli söylemi" olarak nitelendirirken, Özgür Özel buna yanıt vererek hükümeti eleştirdi.

Erdoğan'ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'de yaşanan olayların ardından yaptığı açıklamada, "Küçük bir grubun yol açtığı durumun nedeni muhalefetin zehirli söylemidir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, muhalefetin ayrımcı dilinin ve nefret söyleminin toplumsal huzuru bozduğunu belirtti.

Özgür Özel'in Yanıtı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de yangından zarar gören vatandaşlara yaptığı ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve Kayseri'deki olaylara değindi. Özel, Erdoğan'ın açıklamalarına şu sözlerle yanıt verdi:

  • Nefret Siyasetine Tepki: "Siyasi kazanım uğruna nefret siyasetine tevessül edilmesini acizlik olarak görüyoruz. Nefret siyaseti, ayrımcı dil, muhalefetin zehirli dili diye hangi muhalefeti kastettiğini bilmiyorum. Ama Cumhuriyet Halk Partisi'nin böyle bir ithama muhatap olamayacağı açık. Kimi söylüyorsa sayın Cumhurbaşkanı, net söylesin kime söylüyorsa ondan cevabını alsın."

  • İktidarın Sorumluluğu: "Bir tane iktidar var. Ne diyor, 'Her şeyin sorumlusu benim' diyor, o zaman bunun da sorumlusu sensin."

    İnsan Hakları Derneği; Sivas Katliamı bir Derin Devlet Operasyonuydu! İnsan Hakları Derneği; Sivas Katliamı bir Derin Devlet Operasyonuydu!
  • Dış Politika Eleştirisi: "Ülkeyi yöneten iktidar tutup da her şeyi muhalefete yükler mi? Elbette bazı muhalefet figürlerinin bazı söylemleri son derece sert olabilir, bizim hatalı bulduğumuz ifadeleri olabilir. Ama bu ülkenin kurucusu sana bir vasiyet bıraktı; komşunun iç işlerine karışma, komşunun toprak bütünlüğüne saygılı ol, komşundaki devlet dışı unsurları muhatap alma. Sen Özgür Suriye Ordusu'na Kuvayi Milliye dersen, komşunun iç işlerine saygılı oluyor musun, olmuyor musun?"

  • Sığınmacı Politikası: "Türkiye'de resmi rakamlara göre 4.6 milyon, yaygın kanıya göre 10 milyona yaklaşan sığınmacı sorunu varsa tek sorumlusu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yıllardır yaptığı kötü dış politikadır. Sığınmacılara düşman olmak kolay, biz sığınmacı yaratan politika ve politikacıların karşısındayız."

  • Suriye ile İlişkiler: "Esad'la oturulacak, konuşulacak, anlaşılacak, Suriye'de huzur sağlanacak. Avrupa Birliği elini cebine atacak, hepimiz elimizi taşın altına koyacağız ve bu sığınmacılar Suriye'ye gidecekler."

  • Hukukun Üstünlüğü: "Herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Bizim adımıza silahı taşıyan polistir, jandarmadır. Bizim adımıza cezayı verecek olan hakimdir, cezanın çekileceği yer cezaevidir. Cezayı kendin vermeye çalışırsan, polisin, jandarmanın yerine güç kullanmaya çalışırsan haklıyken haksız duruma düşülür."

Özel'in bu açıklamaları, sığınmacı sorununu çözmek için hükümetin politikalarını eleştirirken, hukukun üstünlüğüne ve sağduyulu davranmaya vurgu yaptı. Erdoğan'ın muhalefeti suçlaması ve Özel'in buna karşılık hükümeti hedef alması, Türkiye'deki sığınmacı sorununu ve toplumsal gerilimleri daha da derinleştirebilecek nitelikte.

Editör: Haber Merkezi