Akdeniz Belediye Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Kazanlı sahilinde yuvalarından çıkan Caretta Caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağası (Chelonia Mydas) yavrularının denizle buluştuğu anlara tanıklık etti. Eş Başkan Sarıyıldız, nesli tehlike altında olan bu deniz canlılarının korunması için tüm vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

Kazanlı Sahili: Binlerce Yıllık Yuvalama Alanı

Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi sahili, binlerce yıldır Caretta Caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağaları için önemli bir yuvalama alanı olarak biliniyor. Her yıl bu sahildeki yuvalardan binlerce kaplumbağa yavrusu çıkarak denizle buluşuyor. Ancak bu yolculuk, yavruların karşılaştığı çeşitli engeller nedeniyle zorlu geçiyor ve yüzlerce yavru hayatını kaybedebiliyor. Bu kayıpları en aza indirmek amacıyla Akdeniz Üçüncü Göz Eğitim ve Gençlik Derneği ve gönüllüler sahilde aktif olarak çalışıyor ve yavruların güvenli bir şekilde denize ulaşmasına yardımcı oluyor.

Eş Başkan Sarıyıldız: "Çok Özel Bir Ana Tanıklık Ettik"

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, Çevre Koruma Müdürü Aslan Yaşar, Akdeniz Üçüncü Göz Eğitim Gençlik Derneği Başkanı Seyhan Akdoğan ve gönüllülerle birlikte Kazanlı sahilini tarayarak yavru kaplumbağaların denize ulaşmasına yardımcı oldu. Sarıyıldız, "Burası; Caretta Caretta cinsi kaplumbağalarımızın gelip yumurta bıraktığı bir bölgemiz. Akşam vakitlerinde yavrular yuvalarından çıkıp denize doğru ilerliyor. Bizler de bu akşam burada çok özel ve güzel anlara şahitlik ettik," dedi.

Sahilde Işık Kirliliğine Dikkat Çekildi

BAŞKAN DEMİRÇALI’DAN EĞİTİME BÜYÜK DESTEK BAŞKAN DEMİRÇALI’DAN EĞİTİME BÜYÜK DESTEK

Sarıyıldız, özellikle yuvalama ve yavru çıkış dönemlerinde sahilde ışık kirliliğine yol açılmaması gerektiğini vurguladı. "Bu kaplumbağalar ışığa çok hassaslar. Işık gördükleri zaman denizden uzaklaşıyor ve yaşamlarını yitirebiliyorlar. Deniz kenarında ışık kaynağı olmaması bu canlıların yaşamı için hayati derecede önemli," diyerek halkı bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Kum Zambağının Korunması Çağrısı

Ayrıca, Kazanlı sahilinin endemik bitkilerden olan ve nesli koruma altında bulunan kum zambağına da ev sahipliği yaptığını belirten Sarıyıldız, "Kum zambağımız da hepimizin dikkat etmesi ve koruması gereken güzelliklerimizden bir tanesi. Tüm halkımızı hem kaplumbağalarımızı hem de kum zambağımızı koruma noktasında duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi