Sevgili Eskişehirliler,

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Tepebaşı İlçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi mevkiinde siyanürlü altın ve gümüş madeni açmak için harekete geçti. Madene Hayır Platformu olarak çevre dernekleri, meslek odaları, sendikalar, platformlar ve siyasi partilerle birlikte bu projenin doğayı ve yaşamı nasıl tehdit ettiğini anlatmak için forumlar, halk buluşmaları ve basın toplantıları düzenledik.

Bugün, bir kez daha ve daha güçlü bir şekilde sesimizi duyurmak için toplandık. Cengiz Holding, ilgili bakanlık yetkilileri ve Eskişehir Valiliği’ne sesleniyoruz: Eskişehir halkı olarak tek yürek, tek ses buradayız. Ormanımızı, suyumuzu, havamızı ve toprağımızı savunuyoruz. Proje, doğanın ve yaşamın talanı anlamına geliyor.

Bu proje, 15 yıl boyunca 716 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda, 500 metre derinliğinde bir çukur açılarak, siyanürlü yığın liçi yöntemiyle altın ve gümüş çıkarılmasını öngörüyor. Ağaçlarımız kesilecek, ormanlarımız ve tarım arazilerimiz yok olacak, su kaynaklarımız kuruyacak, ve temiz havamız toza dönüşecek. Bu durum, yerli halkın köylerinden göç etmesine, endemik bitki türlerinin yok olmasına ve bölgede yaşayan hayvanların yaşam alanlarını kaybetmesine yol açacak.

Siyanür ve ağır metaller Sakarya Nehri'ni besleyen yer altı sularına karışacak, sağlık sorunlarına neden olacak ve tarım alanlarını kirletecek. Ayrıca, aktif bir fay hattının geçtiği bölgede, olası bir heyelan veya deprem sonucu tarım alanları ve su kaynakları zarar görecek.

Bu proje, sadece Alpagut-Atalan’ı değil, tüm Sakarya havzasını tehdit edebilir. Milyonlarca yıl süren ekosistem, şirketlerin kârı için tehlikeye atılmakta. Bu projeler, sadece sermayedarların kârını artırır; halkın doğasına ve yaşamına zarar verir.

Yaşar kemal Yürüyüş Parkında gerçekleşen ağaç katliamında Adana Büyükşehir Belediyesi neden yer alıyor? Yaşar kemal Yürüyüş Parkında gerçekleşen ağaç katliamında Adana Büyükşehir Belediyesi neden yer alıyor?

İktidara sesleniyoruz: Bu yağma ve talan projelerini durdurun. Halkın sağlığına, doğasına ve yaşamına zarar vermeyin. Atalarımızdan miras kalan bu toprakları koruyacağız!

Madene Hayır Platformu olarak, Alpagut-Atalan'da bu projeye karşı çıkıyoruz ve ilgili kurumların projeye derhal son vermesini talep ediyoruz. Halkımızı, 15 Ağustos 2024 Perşembe günü saat 09.30’da Alpagut Mahallesi'nde gerçekleştirilecek halk bilgilendirme toplantısına katılmaya ve maden projesine karşı çıkmaya çağırıyoruz.

ALPAGUT-ATALAN’DA MADENE HAYIR PLATFORMU Uygar KURTCU

Editör: Haber Merkezi