Sokak hayvanlarıyla ilgili tartışma devam ederken, evcil hayvan konusu da sosyal medyada çeşitli başlıklarla yorumlanıyor. Sahiplenilmesinden yasaklanmasına, sigortasından beslenmesine kadar bir çok yorumla, evcil hayvanlar gündemde yer buluyor.

Medya Takip Merkezi (MTM) profesyonel dijital medya izleme platformu DigiLUP ile yaptığı araştırmada evcil hayvanların sosyal medya yansımalarını inceledi.

 

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnsiyatifi adına Sevil Aracı; Hayvanlar için ses çıkartın Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnsiyatifi adına Sevil Aracı; Hayvanlar için ses çıkartın

Başta kedi ve köpek olmak üzere, kuş, balık, su kaplumbağası, hamster, tavşan gibi birçok hayvanı evinde besleyen insanlar, günden güne artıyor. Bu yılın başında açıklanan bilgilere göre, 2020’den bu yana, Avrupa’daki evcil hayvan sahipliği %50 oranında arttı. Buna karşılık, hem evcil hayvanlarla ilgili sektör büyüyor hem de sosyal medyadaki yorumlar artıyor.

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin profesyonel dijital medya izleme platformu DigiLUP sonuçlarına göre, son 1 ayda “evcil hayvan” konusuyla ilgili sosyal medyada 6 bin adet paylaşım yapıldı. Paylaşımların bir kısmı evcil hayvan endüstrisiyle ilgili olurken, bir kısmı toplumsal karşılığına dönük yorumlar içerdi.

DigiLUP platformunda, 17 Ağustos’tan bu yana ulaşılan sonuçlara göre, en fazla paylaşım 23-24 Ağustos 2024 tarihinde yapıldı. Bu tarihlerde yapılan paylaşımlarda, Finlandiya’da evcil hayvanlara ve sokak hayvanlarına karşı sergilenen tutum yorumlandı.

Beslenme ön planda

Evcil hayvanlara dönük hizmet veren sektör için milyarlarca dolarlık bir ekonomiden bahsediliyor. Özellikle pandemiden sonra evcil hayvan sahipliği ve insanların evcil hayvanlarına yaptığı satın alımların arttığı görülüyor. Analistler, 2030’a kadar bu sektörün yarım milyar dolara ulaşabileceğini düşünüyor.

Sektöre özgü sosyal medya yorumlarında ise en fazla öne çıkan ürün; mama. Başta kedi ve köpek olmak üzere, evcil hayvanların beslenmesi, hem sahipleri tarafından önemseniyor hem de önemli bir ekonomiyi oluşturuyor. Sosyal medyada evcil hayvan mamasıyla ilgili 10 bini aşkın yorum yapılırken, mama talebindeki artışın hızla devam edeceği düşünülüyor.

Sahiplenme çağrıları var

Evcil hayvanlar ile ilgili sosyal medya yansımalarında, en fazla öne çıkan diğer konular, sokak hayvanları ve sahiplenme. Yasa dışı evcil hayvan ticareti de değinilen konular arasında. Ayrıca astrolog ve yaşam koçlarının paylaşımlarında evcil hayvan edinme önerileri öne çıkıyor. Yanı sıra, sokak hayvanlarının sahiplenilmesi ve evcil hayvan sokak hayvanı kıyaslamaları da sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarına yansıyor.

Evcil hayvan konusuyla birlikte geçen bazı konular şöyle;

Yasaklar yorumlandı

 

Sosyal medya yansımalarında, evcil hayvanlara dönük yasaklara değinildi. Yasaklar, bazı paylaşımlarda eleştirilirken, bazı paylaşımlarda olumlu bulundu.

Özellikle, market, plaj, site/apartman, park, uçak, otel, restoran, mağaza gibi yerlere evcil hayvan ile girilmesi, sosyal medyaya yansıdı.

Bu noktada, evcil hayvan bakıcılığı, bakım merkezleri gibi hizmetlerden bahsedildi.

Tatil yorumlarına da yansıdı

Evcil hayvanların konu olduğu bir diğer sosyal medya yansıması da tatil paylaşımları oldu. Evcil hayvan kabul eden ve etmeyen oteller ile uçakta evcil hayvan olması, seyahat ile ilgili paylaşımlarda yorumlandı.

Ayrıca tatil döneminde evcil hayvanını sokağa bırakanlar, sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.

Editör: Haber Merkezi