Yerel Haberler

GÜLNAR, BÜYÜKŞEHİR İLE ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

Abone Ol

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde sürdürdüğü üreticiyi kalkındırma projelerine devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu kapsamda Gülnar’da gerçekleştirilen ‘Mısır Flake, Küçükbaş Hayvan ve Yem Dağıtım Töreni’ne katıldı.

Ankara’nın Kazan ilçesinde yaşanılan TUSAŞ saldırısına ilişkin açıklamalara yapan Seçer, “Terörü lanetliyorum. Ülkemizde kavga, insanları bölen siyaset istemiyoruz. Birlik, kardeşlik ve refah istiyoruz. Biz bu görevde olduğumuz sürece Mersin’de kardeşlik, dostluk, barış, bereket, bolluk hakim olacak. Bundan emin olabilirsiniz. Hiç kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Hadi Gel Köyümüze Geri Dönelim’ projesinden bu yıl dahil olmak üzere şimdiye kadar 300 üreticinin faydalandığını aktaran Seçer, “Bakın 5 yıldır tıkır tıkır işleyen bir proje. Proje böyle olur; ekonomiye katkı sunar. Bu yıl için üretici başına sağladığımız destek yaklaşık olarak 475 bin lira. Çok başarılı sonuç aldığımız, gerçekten Türkiye’ye örnek olacak bu proje biz görevde olduğumuz sürece her yıl artarak devam edecek” dedi.

Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde Gülnar’a çok güzel hizmetler yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge, “Başkanımız Vahap Seçer’le birlikte Gülnar’a yapılacak her türlü projenin ve etkinliğin içinde ve yanında oluruz” şeklinde konuştu.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde sürdürdüğü üreticiyi kalkındırma projelerine devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu kapsamda Gülnar’da gerçekleştirilen ‘Mısır Flake, Küçükbaş Hayvan ve Yem Dağıtım Töreni’ne katıldı. Gerçekleşen programla beraber; 2024 senesi içerisinde 60 yetiştiriciye 240 ton yemin yanı sıra, önceki yıllarda projeden faydalanan üreticilerden toplanan 1.500 hayvan dağıtımı tamamlanmış oldu.

‘Destek Büyükşehir’den Üretim Çiftçiden’ sloganı ile gerçekleşen dağıtım töreni ile beraber Mut’tan ve Gülnar’dan 5’er üreticiye toplam 250 küçükbaş hayvan, 40 ton yem ve 1 yıllık veterinerlik hizmeti  desteği sağlandı. Törende ayrıca; Gülnar’dan 116 büyükbaş hayvan yetiştiricisine yüzde 50 hibeli 68 bin 200 kg, mısır-flake yem dağıtımı gerçekleştirildi.

Seçer: “Gülnarlıları seviyoruz, çalışanı, üreteni seviyoruz”

Gülnar’ın çalışkan ve üretici halkını selamlayarak konuşmasına başlayan Başkan Seçer, ilçenin toprağının bereketli olmasının yanı sıra insanlarının emektarlığının daha fazla öne çıktığını söyledi. Seçer, “Cefalı, vefalı, vatanını, milletini seven, zeki, dünyanın her yerinde Gülnar’ı ve Türkiye’yi temsil eden, her biri en güzel okullarda okumuş, en zeki insanlar, en çalışkan insanlar, en yurtsever insanları işte ayak bastığımız bu topraklardan, Gülnar‘dan çıkıyor. Gülnarlıları seviyoruz. Çalışanı, üreteni seviyoruz” sözlerine yer verdi.

“Terörü lanetliyorum”

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan TUSAŞ’ta gerçekleştirilen terör saldırısına değinen Seçer, “Terörü lanetliyorum. Ülkemizde kavga, insanları bölen siyaset istemiyoruz. Birlik, kardeşlik, refah ve zenginlik istiyoruz. Halkın istediği bu. Bu ülke bizim, yaşayacak başka bir ülkemiz yok. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, onun yanında mücadele eden dedelerimizin, ninelerimizin emekleri ile bu ülke var oldu, var olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. Hep bir arada olacaklarını ve ayrımcılığa asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Seçer, “Biz bu görevde olduğumuz sürece Mersin’de kardeşlik, dostluk, barış, bereket, bolluk hakim olacak. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi bir devlet kurumudur, milletin belediyesidir”

Çiftçiler ürettikçe Büyükşehir’in onların yanında olacağını kaydeden Seçer, kurumların sunduğu hizmet ve desteklerin yurttaşlardan toplanan vergilerle sağlandığına dikkat çekerek “Çiftçilerimiz, üreticilerimiz üretsin, biz yanınızda olacağız. Biz belediyeyiz güçlüyüz, kaynaklarımız da güçlü. Çünkü çalışan bir milletimiz var, sizlerin vergilerinden geliyor o paralar. Verdiğimiz damızlık kıl keçilerin parasını siz verdiniz. Belediye sizin paranıza aracılık ediyor, doğru yere gitsin diye. Bu ülkenin her karış toprağında bu ülkede çalışan, vergi veren her yurttaşın hakkı var. Çünkü alın teri var. Biz bunu adaletli dağıtacağız, kimsenin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi bir devlet kurumudur, milletin kurumudur, milletin belediyesidir. Onurumuzdan, canımızdan, her şeyimizden öte sizlerin bize emanetidir” diyerek, aynı doğrultuda çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

“Parti ayrımı olmadan ilçe belediyelerimizle iş birliğine hazırız”

Belediye hizmetlerinin halka ulaştırılması noktasında ilçe belediyeleri ile uyumlu çalışılması gerektiğini dile getiren Seçer, “Gülnar’da bir uyum sorunu yok. Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Göreve geldiği günden bu yana kendisi nezaketiyle geldi, tanıştı, kendini ifade etti ve düşüncelerini aktardı. Düşüncelerimiz örtüşüyor. Biz, siyasi parti ayrımı yapmadan bu dönemde de ilçe belediyelerimizle iş birliğine hazırız. 4,5 yıl sonra seçime gideriz ve herkes bir yarışın içerisine girer ama seçildikten sonra particilik olmaz” diye konuştu.

“Proje böyle olur, ekonomiye katkı sunar”

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Hadi Gel Köyümüze Geri Dönelim’ projesinden bu yıl dahil olmak üzere şimdiye kadar 300 üreticinin faydalandığını aktaran Seçer, “Bu üreticilerimizin yarısı da kadın. Bakın 5 yıldır tıkır tıkır işleyen bir proje. Proje böyle olur, ekonomiye katkı sunar. 20-25 bin hayvan popülasyonu Mersin’e kazandırıldı. Burada gördükleriniz damızlık hayvandı, kasaplık hayvanlar değil. Artık Mersin’de hayvancılık daha kaliteli ırk hayvanlarla yapılmış oluyor. Bu projenin böyle de bir değeri var” ifadelerine yer verdi. Koyun-keçi yetiştiricilerinin su tankeri ihtiyacı yaşadıklarını ilettiklerini ve hemen harekete geçerek çalışmaları başlattıklarını belirten Seçer, 2024 yılı içerisinde 130 adet 3 tonluk su tankerinin üreticilere dağıtılacağını söyledi.

“Ilısu Projesi için 4 milyon Euro hibe bulduk fakat kullanamıyoruz”

Ilısu İçme Suyu İsale Hattı Projesi’nin 1. etabının tamamlandığını 2. etabının da 2025 yaz sezonu başlamadan tamamlanacağını ifade eden Seçer, “2017de başlayan ve İller Bankası’nın yürüttüğü bir proje. İhalesini onlar yapıyor. Her şey onların elinde. Belediyeye krediyi veriyor, belediyeyi borçlandırıyor, belediye onu sonra ödüyor. Şu ana kadar biz 1. etabını bitirdik. 18 kilometrelik 2. etap kaldı. İller Bankası bize kredi veriyor ama biz hibe bulduk fakat Mersin ‘Afet Bölgesi’ veya ‘Genel hayata etkili afet bölgesi’ ilan edilmediği için kullanamıyoruz. Çünkü Avrupa ‘Ben bu parayı bedava vereceğim ama Mersin’i afet bölgesi ilan etsinler’ diyor. 4 milyon Euro, yani yaklaşık olarak 150 milyon lira bize hibe verdiler Gülnar Ilısu Projesi için, ancak şu anda kullanamıyoruz” diye konuştu.

“Amacımız hizmet etmek, biz kendimizle yarışıyoruz”

Projeyi tamamlamak için tüm seçenekleri değerlendireceklerini dile getiren Seçer, “İhale süreci, bürokratik prosedürler gibi süreçlerin ardından 8 ay sonra biz Gülnar’da suyu akıtacağız. Sözümüz söz; yaz ayı girmeden Ilısu suyunu Gülnar’a akıtacağız. Hükümet yetkilileri de beni duyuyor, artık  ‘Başkan çok emek ediyor, bu adama engel çıkartmayalım yardımcı olalım. Onun derdi Mersin’e hizmet etmek. 31 Mart’ta Mersin halkı zaten sandıkta bunu gösterdi’ diyor herkes. Amacımız hizmet etmek, kimseyle yarışmak değil. Biz ‘Daha fazla ne yapabiliriz?’ diye kendimizle yarışıyoruz ” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’ye örnek olacak bu proje biz görevde olduğumuz sürece devam edecek”

Tarımsal desteklerin artarak devam edeceğini de sözlerine ekleyen Seçer, düzenlenen törende Mut’tan 5, Gülnar’dan 5 olmak üzere 10 üreticiye toplam 250 adet damızlık kıl keçisi verileceğini aktardı. Tarımın Mersin bölgesi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Seçer, “Bu yıl için yaklaşık olarak üretici başına sağladığımız destek 475 bin lira. Yani bir üretici 24 dişi 1 erkek damızlık kıl keçisi alsa, 1 yıllık yemi ve veteriner hizmetini üst üste eklediği zaman 475 bin lira sermaye bulması lazım. İşte Büyükşehir Belediye Başkanı dedi ki: ‘Bu proje Mersin için uygundur. Biz bu desteği yapıyoruz ve bu işe başlıyoruz.’ Çok başarılı sonuç aldığımız, gerçekten Türkiye’ye örnek olacak bu proje biz görevde olduğumuz sürece her yıl artarak devam edecek” dedi.

“Kurun güneş enerji santralini yüzde 50’si bizden”

Üreticilere sulama borusu desteği yapmaya devam ettiklerini ve geçtiğimiz günlerde Büyükşehir belediye Meclisi’nde onaylanan karar ile de Sulama Kooperatiflerinin kuracakları Güneş Enerji Santralleri’ne yüzde 50 hibe katkısı sunacaklarını söyleyen Seçer, “Kurun güneş enerji santralini yüzde 50’si bizden. Biliyorsunuz seçim öncesi söz vermiştik. Seçimden önce verilen sözün arkasında olacak Başkan. Başkan mert adam olacak, özü, sözü bir adam olacak. Vatandaşını kandırmayacak, dediğini yapacak, yapamayacağını ‘Yapamayacağım’ diyecek ve halkın karşısında yüzü olacak” diye konuştu. Seçer, 2024 yılında 119 milyon TL olan Tarımsal desteklerin 2025 yılında yüzde 85 artışla 215 milyon TL’ye yükselttiklerini de sözlerine ekledi.

Seçer konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Hava güzel, sizler güzelsiniz, çalışan insanlar bizi mutlu ediyor. Toplumda; üreten, kalbinde işi-gücü, rızkı, evi, çoluğunun, çocuğunun geleceği olan, aklında fikrinde şeytanlıkta olmayan, ülkesinin birliğini, beraberliğini, geleceğini, komşusunun, arkadaşının iyiliğini, güzelliğini düşünen, kalbinde yaşatan, sevgi, saygı saçan insan sayısını ne kadar çok olursa, emin olun Türkiye’nin havası değişir. Önce bunu siyasetçiler de yapacağız. Önce bu hissiyatı taşıyan siyasetçileri seçeceğiz. Belediye başkanından, meclis üyesine, milletvekiline, bakandan, cumhurbaşkanına kadar. Ülkemiz daha iyi olacak. Biz güçlü, çalışkan bir milletiz. Bizim mazimiz, genetiğimiz sağlam, vicdanımız temiz. Biz kendimize de ülkemizin zenginliklerine de güveniyoruz.”

Önge: “Gülnar’a yapılacak her türlü projenin, etkinliğin içinde ve yanında oluruz”

Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge ise konuşmasında, Gülnar’ın tarım ve hayvancılık ile öne çıkan bir ilçe olduğunu belirterek, “Toprak yapımızdan, iklimimizden dolayı ne ekerseniz en güzeli burada yetişiyor” dedi. Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde Gülnar’a çok güzel hizmetler yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Önge, “Biz 1 Nisan’dan önce de ‘Bize oy versin veya vermesin tüm Gülnarlıların Belediye Başkanı olacağız’ diye söz vermiştik ve bu sözün peşindeyiz. O yüzden Başkanımız Vahap Seçer’le birlikte Gülnar’a yapılacak her projenin ve etkinliğin içinde ve yanında oluruz” ifadelerine yer verdi.

Törende ayrıca; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Gülnar Temsilcisi Mustafa Değirmenci ve yetiştiriciler de birer konuşma yaptı.

Gülnar Eski Otogar’da gerçekleşen program, projeden faydalanan yetiştiricilere Başkan Seçer tarafından temsili mısır flake, küçükbaş hayvan ve yem dağıtımı ile son buldu.