Haber Sen Genel Merkezi, "Gaziantep PTT Başmüdürlüğünde Sayı Dayatması İle Baskı Uygulanıyor.." konulu yazılı basın açıklaması yayımladı.
Haber Sen tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi
Gaziantep PTT Başmüdürlüğünde iş bırakmanın temel sebebi emekçilere yüklenen ağır iş yüküdür. Dağıtıcılara sayı dayatmasının had safhada olduğu bir durum söz konusudur.
Emekçiler, Gaziantep’te Başmüdür ve müdürlerin baskısı ile günde 150 adet posta gönderisiyle merkezden çıkmaya ve en az 100 adedinin dağıtılmasına zorlanmaktadır. Bu durum emekçilere gayri resmi yollarla, WhatsApp gruplarından veya şifahi yolla söylendiği, tarafımıza bildirilmektedir.
Bugün Gaziantep’ de iş bırakanların sadece taşeron firma emekçileri değil, bütün dağıtıcılar olduğunu ifade etmek gerekir. Haber-Sen olarak daha önce sayı dayatmasının yapılamayacağının defalarca söyledik ve bu konuyla ilgili basın açıklamaları yaptık. Ayrıca bu konu ile ilgili kazandığımız davalar da var. Buna rağmen PTT’deki liyakatsiz idareciler kanunlara uymayarak suç işlemeye devam ediyor. Günlük yapılabilecek dağıtım sayısı; her cihetin, her bölgenin coğrafi konumu, bina sayısının fazlalığı gibi unsurlara bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca, dağıtıcılar Tebligat Kanunu hükümlerine uygun tebliğ işlemi yapmakla yükümlüdür. Havaların bu kadar sıcak olduğu ortamda ise sürekli sahada olan dağıtıcıların çalışma koşulları yeniden düzenlenmeli ve idareciler tarafından yapılan baskı derhal son bulmalıdır.
Artan iş yüküne ve çalışma koşullarına göre uygun sayıda personel çalıştırılması gerekmektedir. Bu konuda sorumluluğun idarelerde olduğu açık iken emekçiler iş yükü altında ezilmekte, disiplin cezası verileceği yönünde uyarılarla baskıya maruz kalmaktadır.
1982 Anayasa’sının “II. Zorla çalıştırma yasağı” başlıklı 18. maddesinin birinci fıkrası şu şekildedir: “Madde 18. – Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır”.
Anayasa’nın 18. maddesinde zorla çalıştırma yasağıyla birlikte angaryanın da yasak olduğu belirtilmiştir. Hiç kimsenin zorla çalıştırılamayacağı, angaryanın yasak olduğu, çalışma veya sağlanan hizmetin karşılığının mutlak surette ödenmesi gerektiği Anayasa’nın amir hükmüdür.
Bu sorunun çözümü için PTT Genel Müdürlüğünün derhal personel alımını gitmesi gerekir.
Diğer taraftan PTT’de çalışan emekçiler geçinemeyecek bir duruma geldi. Ev kiralarının 10 bin -15 bin olduğu ortamda çalışan Taşeron firma emekçi 14 bin 400 TL ücret almaktadır. Keza İHS ve 399’a göre çalışan posta emekçileri de buna yakın bir ücret almaktadır. Emekçiler üzerinde ekonomik baskının yükü de ağırdır.
Buradan bir kez daha uyarıyoruz! Emekçiler üzerindeki baskıya son verip, emekçilerin mali, sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapın.
Her ne olursa olsun, biz haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan tüm PTT emekçilerinin yanında olacağız. Şu unutulmamalıdır ki; hiç bir yönetim keyfi-hukuksuz bir biçimde baskı kurarak başarılı olmamıştır ve olamaz..