Ekonomi

Hazine Finansman Programı Yayımlandı: 2024 Yılı Değerlendirmeleri ve 2025 Öngörüleri

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı gelişmeleri ve 2025 yılı beklentilerini içeren Hazine Finansman Programı'nı yayımladı. Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörülerine göre hazırlanan 2025 yılı finansman planında önemli hedef ve rakamlara yer verildi.

Borçlanma Maliyetlerinde Artış ve Vade Azalışı

Geçen yıl 65.1 ay olan nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde 48.6 aya düştü. Aynı dönemde, sabit getirili Türk lirası cinsinden iç borçlanmanın ortalama maliyeti ise yüzde 20.6’dan yüzde 36’ya yükseldi.

Kira Sertifikası ve Altın Tahvili İhraçları Devam Etti

Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve borçlanma araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla 2024 yılında 69.7 milyar lira değerinde kira sertifikası ihraç edildi. Ayrıca, 126.4 ton altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası itfasına karşılık 131.8 ton altın karşılığı senet yeniden ihraç edildi.

Döviz Cinsi İç Borçlanma ve Yükümlülük Yönetimi İşlemleri

Bu yıl Ocak-Ekim döneminde, 2.9 milyar euro ve 1.6 milyar dolar döviz cinsi iç borç anapara itfasına karşılık 1.2 milyar euro ve 1.6 milyar dolar döviz cinsi iç borçlanma gerçekleştirildi. Ayrıca, 2035 vadeli tahvil ihraçlarıyla borç stoku vadesi uzatıldı ve refinansman riski azaltıldı.

2025 Yılı Borç Servisi ve İç Borçlanma Hedefleri

2025 yılı için toplam 3 trilyon 241.9 milyar lira tutarında borç servisi öngörülüyor. Bu tutarın 2 trilyon 385 milyar liralık kısmı iç borç olarak planlanırken, 856.9 milyar liralık kısmı ise dış borç servisinden oluşacak. 2025 yılı boyunca 2 trilyon 845.5 milyar lira iç borçlanma hedeflenirken, uluslararası piyasalardan tahvil ve kira sertifikası ihraçları yoluyla 11 milyar dolar finansman sağlanması bekleniyor.

Piyasa Koşulları Çerçevesinde Yeni Finansman Araçları ve Yatırımcı İlişkileri

Programda, piyasa koşulları uygun olduğu sürece konvansiyonel tahvil veya sukuk ihraçlarının süreceği, kısa vadeli Hazine bonoları ile geçici finansman uyumsuzluklarının giderileceği belirtildi. Ayrıca yeşil tahvil, sosyal tahvil ve sürdürülebilir tahvil gibi yeni finansman araçları da değerlendirilecek.

2025 Yılında İç ve Dış Borç Yönetimi Stratejisi

Hazine Finansman Programı’na göre, borç servisini dengeli dağıtmak ve finansman imkanlarını artırmak amacıyla, uluslararası sermaye piyasalarında farklı döviz cinslerinden ihraçlar yapılacak ve yatırımcı ilişkileri güçlendirilecek.